Ismét Brüsszelben tárgyalt Soros György

 

Hétfőn Frans Timmermansszal találkozott. A holland biztos a bevándorláspárti tábor egyik vezetője, évek óta rendszeresen egyeztet Soros Györggyel. Az új bizottságban a klímaügyekért, a zöldtémákért felel Timmermans. Az egyik brüsszeli szóvivő kedden azt mondta, hogy a hétfői tanácskozáson is a klímaváltozás volt a fő téma – közölte az M1 Híradója.

Soros úrral is gyakran tárgyalnak az uniós vezetők, függetlenül attól, hogy mennyi pénze van” – mondta az Európai Unió szóvivője, amikor arról kérdezték, miért járt újra Brüsszelben Soros György. A szóvivő úgy nyilatkozott, sosem titkolják, hogy az unió vezetői kikkel tárgyalnak.

Az biztos, hogy Soros György hétfőn találkozott Frans Timmermansszal. Képet és videót azonban nem közöltek a találkozóról.

Az első alelnök – ahogy a többi biztos is – a megkövetelt átláthatóság mellett teljesen szabadon konzultálhat különböző személyekkel jelentős európai vonatkozású ügyekről. Soros György természetesen ilyen személy, függetlenül attól, hogy a bankszámláján mekkora összeg van, hiszen mással is hozzájárulhat a beszélgetéshez” – mondta el Mina Andreeva, az Európai Bizottság szóvivője.

Hivatalosan csak annyit közöltek, hogy Soros György most a klímaváltozásról és az új Európai Bizottság klímaterveiről tárgyalt. A szóvivő ugyanakkor elismerte, hogy a hivatalos napirenden túl bármi más is szóba kerülhet.

Frans Timmermans tavaly elismerte, hogy húsz éve rendszeresen találkozik Soros Györggyel. A beszélgetések témáját akkor nem részletezte, csak annyit mondott, hogy Európa jövőjéről szoktak egyeztetni.

A hétfői találkozóról sem közöltek részleteket. A brüsszeli uniós naptárban annyi szerepelt, hogy Frans Timmermans találkozik Soros Györggyel, a Nyílt Társadalomért Alapítvány elnökével. A beszélgetés témáját nem írták oda.

Újabb titkos megbeszélés” – így fogalmaz az Origo. A portál szerint Soros György és Frans Timmermans nagy valószínűséggel a migránskvóták felgyorsításáról egyeztetett. A Magyar Hírlap pedig azt írta, „ismét a színfalak mögött találkoztak”. Felidézik, hogy évi négyszer-ötször egyeztetnek, és hogy a korábbi években mindig a bevándorlás volt a fő téma kettejük találkozóin.

Soros György gyakori vendég Brüsszelben. 2017-ben például puszival és öleléssel várta Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke. Az újságírók azóta többször is megkérdezték az unió vezetőit, hogy Soros György miért olyan gyakori vendég Brüsszelben, de erre a szóvivők és az illetékesek minden esetben kitérő választ adtak.