Hatvanöt moldovai „menekült” bukott le Hollandiában

 

Hatvanöt moldovai illegális menekültre bukkantak egy menedékközpont felé tartó autóbuszban a hatóságok Hollandiában – jelentette kedden a helyi rendőrség, amely őrizetbe vett a sofőrön kívül még egy embert embercsempészet gyanújával.

A rendőrség közleményben tudatta, hogy a két őrizetbe vett személy 50, illetve 57 éves. Mindketten moldovai állampolgárok. A busz Moldovából az észak-hollandiai Ter Apelig szállította a 65 menekültet, akik között sok gyerek van.

A rendőrséget a helyi menedékkérő központ munkatársai hívták fel, amikor észlelték, hogy egy mintegy húsz emberből álló csoport elindult gyalog az intézmény irodái felé a körülbelül 500 méterre lévő járműtől.

A rendőrség a helyszínre kiérkezve megvizsgálta a járművet, és megállapította, hogy az utasok egyike sem rendelkezett semmiféle érvényes úti okmánnyal. Az utasok azonnal menedékkérelemért folyamodtak, hogy elkerüljék a kiutasítást.

Az EFE spanyol hírügynökség megjegyzi, hogy ez a harmadik alkalom az elmúlt nyár óta, hogy a holland rendőrség moldovai állampolgárok olyan csoportjára bukkan, amely az országba illegálisan belépve folyamodik menedékkérelemért.

A múlt augusztusban két moldovai állampolgárt vettek őrizetbe embercsempészet gyanújával, akik tíz személyt szállítottak egy teherautóban, a múlt pénteken pedig további egy moldovai állampolgárt vettek őrizetbe, aki 19 embert, köztük kilenc gyereket csempészett be az országba teherautójában.

Egy holland rendőrségi szóvivő szerint „újfajta jelenség” a hatóságok számára moldovai állampolgárok ilyen nagy számban történő érkezése. Az elmúlt októberben 204 moldovai állampolgár kért menedéket Hollandiában, és 851 ember lépett be illegálisan az ország területére az idén.
Az EFE megjegyzi: az Európai Uniós tagságra törekvő Moldovában évek óta az egyik legalacsonyabb az egy főre jutó jövedelem Európában.