Elérte Magyarország déli határát a balkáni bevándorlóhullám

 

A görög szigetekre továbbra is rohamtempóban, ezrével érkeznek a bevándorlók, ennek hatására egy hónap alatt háromszorosára nőtt azoknak a száma, akik illegálisan próbálnak átjutni a szerb-magyar határon. Az M1 stábjának a délvidéki Magyarkanizsán azt mondták, naponta 50 „idegen” jelenik meg a településen, az ott lakók sötétedés után már félnek kimenni az utcára – közölte az M1 Híradója.

Magyarkanizsán pár hét alatt drasztikusan megnőtt a bevándorlók száma, napi ötven új ember érkezik. A település tíz kilométerre van a magyar határtól. A városvezetés szerint Magyarkanizsát arra használják, hogy éjjelente innen induljanak a magyar határ felé. A helyiek azt nyilatkozták, kétségbe vannak esve.

A határ magyar oldalán sokan lebuktak a rendőrök előtt. Volt, akit rakománynak álcázott kartondobozban találtak meg, és olyan is, aki gumiabroncsok közé bújt. A rendőrség heti összesítéséből kiderül, hogy október közepe óta megháromszorozódott azoknak a száma, akik a magyar határnál próbálkoznak. Október közepén 168-an próbálkoztak, a múlt héten viszont már 668-an.

Bonyolult helyzet alakulhat ki, különösen, ha erőszakos módon, többen jönnek egyszerre” – ezt mondta Kis-Benedek József a Kossuth Rádióban. Úgy fogalmazott, fel kell készülni rá, hogy tömegesen indulnak el a magyar határ felé a migránsok, és ha hirtelen nagy tömeg érkezik, az veszélyes lehet. Hozzátette, ha valaki szándékosan, erőszakosan megsérti a határt, az bűncselekményt követ el.

Délről közben folyamatos az utánpótlás. Görögországba a múlt hétvégén csaknem 1400 bevándorló érkezett. Közben Bosznia-Hercegovinában a hivatalos adatok szerint huszonötezren vannak, az egész Balkánon pedig százezren. Mindkét irányból, vagyis Bosznia-Hercegovinából és Görögországból is Szerbia felé jön a tömeg.

Ugyanaz történik, ami három éve, a migrációs válság kellős közepén. Szakértők szerint csak idő kérdése, hogy mikor próbálnak meg tömegesen, vagy nagyobb csoportokba verődve átszökni a magyar határon.

A címlapfotó illusztráció.