Elkezdte az elfogott ukrán hadihajók átadását Oroszország

 

Oroszország elkezdte hétfőn a Kercsi-szorosnál tavaly novemberben történt tengeri incidens során feltartóztatott és lefoglalt három ukrán hadihajó átadását Ukrajnának.

Sajtóhírek szerint az átadás semleges vizeken történik, és több órát vesz igénybe. Olena Zerkal ukrán külügyminiszter-helyettes a Facebookon azt írta, hogy a hadihajók Odesszába indulnak az átadás után.

A kép illusztráció (Fotó: MTI/EPA/Zurab Kurcikidze)

Kreml: nincs köze a nemzetközi bírósági ítélethez

Nincs köze az illetékes nemzetközi bíróság ítéletéhez annak, hogy Oroszország visszaszolgáltatta Ukrajnának az ukrán haditengerészetnek a tavaly november 25-i kercsi incidens során lefoglalt három vízi járművét – jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak hétfőn Moszkvában.

A hamburgi székhelyű Nemzetközi Tengerjogi Bíróság május végén kihirdetett ítélete szerint Oroszországnak azonnal szabadon kell engednie az incidens során elfogott tengerészeket, és vissza kell szolgáltatnia Ukrajnának a lefoglalt három hajót is.

A 22 elfogott ukrán tengerész és két biztonsági tiszt szeptemberben térhetett haza, de a három hajót csak hétfőn szolgáltatta vissza Oroszország a Fekete-tenger nemzetközi vizein. Az orosz külügyminisztérium az aktussal kapcsolatban megjegyezte, hogy Moszkva a három járművet tárgyi bizonyítéknak tekinti az ukrán flotta által elkövetett „tiltott határátlépés” ügyében.