Éles lőszer bevetését fontolgatja a rendőrség Hongkongban

 

Kormányellenes tüntetők a Hongkongi Műszaki Egyetemnél 2019. november 17-én (Fotó: MTI/EPA/Fazry Ismail)

A hongkongi rendőrség hétfőn bejelentette, hogy éles lőszer bevetését fontolgatja, miután a kormányellenes tüntetők is „halálos fegyvert” használtak vele szemben.

A bejelentés előzménye, hogy a demonstrációk központjává formálódott műszaki egyetemnél vasárnap egy rendőrt nyílvessző sebesített meg a lábán.

Halálos fegyverekkel

Az egyetemet a rendőrség teljesen körbezárta, több százan bent rekedtek. A területet páncélozott járművek veszik körül. A tüntetőket vízágyúval és könnygázzal próbálják megfékezni.

Az összecsapások egész vasárnap éjjel tartottak. Hétfő reggel a diákok egy nagyobb csoportja megpróbált kitörni, de visszaszorították őket.

Éles lőszert a hat hónapja tartó megmozdulások kezdete óta eddig nem használtak a rendőrök. A figyelmeztetés úgy szól, hogy ennek bevetésére akkor kerülhet sor, ha a tüntetők nem szüntetik be a „halálos fegyverek” alkalmazását.

Patthelyzet

Patthelyzet alakult ki a rendőrök és a velük szemben felsorakozott, több száz tüntető között a Hongkongi Műszaki Egyetemnél, ahol több mint egy napja tartanak a minden eddiginél súlyosabb összecsapások - olvasható a South China Morning Post (SCMP) című hongkongi lap internetes oldalán.
A tiltakozók egy része a rendőrségi felszólítás ellenére az egyetem kampuszán maradt, és a hatóságok távoltartására tüzet gyújtottak a bejáratnál. A rendőrök hétfőn hajnalban benyomultak az egyetem területére, és néhány demonstrálót őrizetbe vettek.

Néhány órával később a tüntetők megkísérelték tömegesen elhagyni a kampuszt, mire a rendőrök könnygázzal szorították vissza őket, így végül csak néhány embernek sikerült elmenekülnie, míg a többség visszavonulásra kényszerült.

A kórházi hatóságok közleménye szerint vasárnap reggel és hétfő reggel között összesen 38 embert láttak el a megmozdulásokban szerzett sebesülések miatt, közülük öt ember állapota súlyos.

Vu Csien, a kínai védelmi minisztérium szóvivője hétfőn Bangkokban úgy nyilatkozott: az erőszak megfékezése és a rend helyreállítása a legsürgetőbb feladatok Hongkong számára. A szóvivő elmondta: a kínai hadsereg hongkongi helyőrsége képes a nemzetbiztonság, a fejlődési érdekek, illetve Hongkong hosszú távú virágzásának és stabilitásának megóvására. Hozzátette: a város lakossága örömmel fogadta, hogy szombaton a kínai katonák segítettek eltakarítani a tüntetők által felállított úttorlaszokat és a törmelékeket.

Az oktatási hivatal keddre is tanítási szünetet hirdetett, de kilátásba helyezte, hogy az általános és középiskolák akár már szerdán újra kinyithatnak, az óvodák azonban a hétvégéig szüneteltetik a működésüket.

A hongkongi legfelsőbb bíróság mindeközben hétfőn alkotmányellenesnek minősítette a demonstrációkon a maszkok viselését tiltó, október 5-én hatályba lépett törvényt. A törvény ellen 25 demokratapárti törvényhozó nyújtott be felülvizsgálati kérvényt. A bírák szerint a rendelkezés indokoltatlanul és túlzott mértékben korlátozza az alapjogokat, ezért nem egyeztethető össze a különleges közigazgatású terület alaptörvényével.