Szükséghelyzetet hirdettek a kanyaró rohamos terjedése miatt Szamoán

 

Szükséghelyzetet hirdetett Szamoán a kormány a hét végén a kanyarójárvány rohamos terjedése miatt: a szigetországban felfüggesztették az oktatást az összes iskolában, és korlátozzák a gyülekezést.

Illusztráció – Kanyaróval fertőzött gyerek (Fotó: MTI/ EPA/ Francis R. Malasig)

Az egyenlítőtől délre, Hawaii és Új-Zéland között fekvő kétszázezres szigetországban október végén, az első halálesetek előfordulása után hirdettek kanyarójárványt. Azóta legalább hat embert halt meg a betegségben, öten közülük két év alatti gyerekek voltak. A helyi sajtó szerint a 716 kanyarógyanús beteg negyven százaléka kórházi ápolásra szorul.

Winston Peters új-zélandi külügyminiszter pénteken bejelentette, hogy országa háromezer vakcinát és 12 ápolónőt küld Szamoára, hogy segítsenek a járvány megfékezésében.

A kanyarós megbetegedések száma 2000 és 2016 között világszerte meredeken zuhant, ám az utóbbi években a többnyire minden tudományos alapot nélkülöző oltásellenes és szkeptikus kezdeményezések miatt a fertőzés ismét több országban felütötte fejét, és súlyos gondot jelent.

Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint az év első hét hónapjában világszerte 360 ezer kanyarós megbetegedést regisztráltak, háromszor annyit, mint egy évvel korábban. A legsúlyosabban érintett országok a Kongói Demokratikus Köztársaság, Madagaszkár és Ukrajna.

A kanyaró elleni védőoltás elterjedése, az 1970-es évek előtt a betegség 7-8 millió gyerek halálát okozta évente. A Csendes-óceán délnyugati részén fekvő Szamoa apró szigetország, két nagyobb és több kisebb szigetből áll.