Európa-szerte készülnek a karácsonyra

 

Az erdélyi Nagyszebenben felkapcsolták az ünnepi fényeket, és a világhírű bécsi vásár is megnyitotta kapuit. Egy német kisvárosban postahivatalt nyitottak a Mikulásnak. Az Egyesült Királyságban pedig a kastélyok is karácsonyi ruhát öltöttek – közölte az M1 Híradója.

Karácsonyi pompában ragyog a Cavendish család birtoka az angliai Derbyshire megyében. A kastély népszerű forgatási helyszín, például Jane Austen Büszkeség és balítélet című regényének több filmes adaptációjában is feltűnt már. Az ünnepek alatt ide látogatók nemcsak az évszádok alatt felhalmozott karácsonyi díszeket láthatják, hanem a világ minden tájáról összegyűjtött műtárgyakat is.

A különböző szobák berendezési tárgyait a család több generációja gyűjtötte össze a világ minden tájáról. Például németalföldi porcelánt tettek ki az ebédlőben, és kínai tapétával díszítették a vendégszobákat – nyilatkozta a kastély megőrzéséért felelős szervezet vezetője.

Az adventi időszakban mindennap látogatható Devonshire hercegének birtoka is. December 24-e és 26-a között azonban nem fogadnak vendégeket, mivel a család a kastélyban ünnepli a karácsonyt.

Nem csak az Egyesült Királyságban készülnek az ünnepre. Egy német kisvárosban már múlt héten megnyitották a Mikulás postahivatalát, ahova a gyerekek a világ minden tájáról elküldhetik leveleiket. Évről évre Himmelpfortba érkezik a legtöbb Mikulásnak címzett levél.

Közben több városban is megnyitott már a karácsonyi vásár. Pénteken például az erdélyi Nagyszeben főterén kapcsolták fel az ünnepi fényeket, amely 130 ezer égőből áll. Több mint száz árusnál kóstolhattak a látogatók forralt bort, mézeskalácsot vagy sült gesztenyét. A vásár legnépszerűbb látványossága az óriáskerék, ahonnan mindenki megcsodálhatja a nagyszebeni karácsonyi vásárt még ötven napon át.

Megnyílt Európa egyik leghíresebb karácsonyi vására is Bécsben. Az osztrák fővárosban szombaton kapcsolták fel a városházával szemben felállított karácsonyfa díszkivilágítását. Az idén állított fa az eddigi legnagyobb a bécsi adventi vásárok történetében, több mint harminc méter magas. A legtöbben itt is a szezonális finomságokat keresik.

Ezekben a napokban sorra nyílnak Európa nagy karácsonyi vásárai. Például Prágában, Poznanban és Tallinnban.

Budapesten, a Vörösmarty téren pedig már több mint egy hete várják a látogatókat.

A címlapfotó illusztráció.