Ferenc pápa új gazdasági vezetőt nevezett ki

 

Ferenc pápa új gazdasági vezetőt nevezett ki a Vatikán élére a hatvanéves spanyol jezsuita atya, Juan Antonio Guerrero személyében csütörtökön.

Guerrero a pedofilbotrányairól elhíresült George Pell ausztrál bíborost követi a Vatikán teljes pénzügyi működéséért felelős gazdasági titkárság prefektusának tisztségében január 1-jétől. Ez a Szentszék harmadik legmagasabb beosztása, amely 2017-ben üresedett meg.

A gazdasági titkárságot Ferenc pápa hozta létre 2014-ben. Feladata, hogy felügyelje a pénzügyi reformok átültetését a gyakorlatba, illetve összehangolja a Vatikán gazdasági és adminisztratív ügyeit.

Remélem, hogy hozzájárulhatok a Szentszék gazdasági transzparenciájához, és segíthetek hatékonyan felhasználni az egyház fontos igehirdető küldetéséhez rendelkezésre álló javakat és erőforrásokat”– mondta Guerrero.

Ferenc pápa döntésére egy nappal azután került sor, hogy az ausztrál legfelsőbb bíróság szerdán elfogadta Pell fellebbezését. A bíboros hatéves börtönbüntetését tölti, mert 2018 decemberében bűnösnek mondták ki öt ízben elkövetett szexuális visszaélés miatt, amelyeket a melbourne-i Szent Patrik-székesegyház templomi kórusának két tizenhárom éves tagjával szemben a kilencvenes években követett el. Ő az eddigi legmagasabb beosztású egyházférfi, akit pedofil bűncselekményért elítéltek.

A Vatikán főrevizori tisztsége is üresen áll 2017 óta, miután Libero Milonét állítólagos kémkedés miatt lemondásra kényszerítették. Milone azt állítja, azért távolították el, mert rendbe akarta tenni a Vatikán pénzügyeit.

Szakértők szerint a világ legkisebb állama aggasztó módon kezeli erőforrásait, miközben bevételei egyre csökkennek. A vatikáni igazságszolgáltatás nemrég nyomozást indított az államtitkárság több munkatársa ellen egy kétes londoni ingatlanvásárlás miatt.