Spanyolország lett a marokkói drog elosztó központja

 

Spanyolország a marokkói marihuána fő elosztó központja lett, de rengeteg hasist és kokaint is lefoglalnak évente a dél-európai országban, amely a kábítószer-kereskedelem egyik tranzitországa – számolt be az Origo a V4NA nemzetközi hírügynökségre hivatkozva.

Spanyolországban 2017-ig némileg csökkenő tendencia mutatkozott a tiltott drogok, a marihuána és a kokain fogyasztásában, akkor azonban újra megnőtt az ezek iránti érdeklődés – derül ki az Európai Unió Kábítószer és Kábítószer-függőség Európai Megfigyelőközpontjának felméréséből, amelyet az Origo ismertetett.

Spanyolországban a leggyakrabban fogyasztott kábítószer a marihuána, melyre egy egész üzletág épült. Az országban lefoglalt hasis mennyisége az Európai Unióban lefoglalt teljes mennyiség 72 százalékát tesz ki.

A spanyol nagyvárosokban a hétvégéken megnőtt a kokain és az ecstasy fogyasztása a hétvégéken. A kokainszállítmányok lefoglalásában Spanyolország az élvonalba tartozik. Egy 2017-es adat szerint Belgiummal együtt a spanyolok adták az összes becsült droglefoglalás 61 százalékát az EU-ban 45 illetve 41 tonnával.

Barcelonában az utóbbi időben megnövekedett az erőszakos bűncselekmények száma, amiben szerepet játszanak a kábítószerek és az azokat árusító bűnbandák is.

A térségben kiterjedt hálózat működik, amely csempészi a kábítószereket az afrikai országból Európába: Spanyolországból Franciaországba, Belgiumba, Hollandiában és Lengyelországba is szállítanak.

Spanyolországban megjelentek a veszélyes kábítószerek is – ilyen például a heroin, amely a legsúlyosabb egészségügyi következményeket okozza. Több laboratóriumra bukkantak a hatóságok, ahol ecetsav-anhidrid felhasználásával állítottak elő morfinból heroint.

Spanyolország mellett Portugália is komoly kereskedelmi központja a tiltott szereknek, hiszen tranzitország: Marokkóból marihuána, Latin-Amerikából kokain érkezik Portugáliába, hogy aztán innen vigyék tovább a többi európai országba.

Tavaly márciusban a spanyol belügyminiszter bejelentette, hogy még szorosabban együtt fognak dolgozni Marokkóval, hogy megnöveljék a rendőri jelenlétet.