Migrációkutató Intézet: A boszniai helyzet folyamatosan romlik

 

Az illegális bevándorlást tekintve a bosznia-hercegovinai helyzet folyamatosan romlik” – mondta Janik Szabolcs, a Migrációkutató Intézet igazgató-helyettese az M1-en.

Janik Szabolcs azt mondta, 2018 januárja óta több mint 40 ezer illegális érkezőt regisztráltak. Úgy értékelt, csak tüneti kezelésnek tekinthető, hogy az ország menekültügyi ellátórendszerébe öntik a pénzt, mert ez nem oldja meg azt a strukturális válságot, ami az országban van.

Szólt arról, hogy pénteken bezárhatják a bihácsi befogadó központot és egy másik tábort is. Ezzel néhány ezer ember életlehetősége beszűkül – közölte. Megjegyezte, sajtóhírek szerint jelenleg hétezren tartózkodnak Bosznia-Hercegovinában, akik arra várnak, hogy elindulhassanak Horvátország, Nyugat-Európa felé.

A szakembert arról is kérdezték, hogy Dánia ideiglenesen visszaállítja a határellenőrzést a Svédországgal közös határa egyes pontjain, mivel a dán hatóságok szerint az elmúlt időszakban történt számos erőszakos bűncselekményt olyan emberek követtek el, akik Svédországból léptek be Dánia területére.

Janik Szabolcs kiemelte, ennek biztonsági, közbiztonsági okai vannak. Megjegyezte, 2015 ősze óta egyre több országban vezetik be az ideiglenes határellenőrzést.

A címlapfotó illusztráció.