Még napokig tombolhatnak a bozóttüzek Ausztráliában

 

Tovább tomboltak a bozóttüzek kedden Ausztrália keleti partján, számos lakóházat megrongáltak a lángok, és a hatóságok attól tartanak, a tűzvészt jövő hétig nem tudják még ellenőrzésük alá vonni.

(Fotó: MTI/EPA/AAP/Darren Pateman)

Új-Dél-Wales államban 11 vészhelyzethez riasztották a hatóságokat, a térségben pusztító hetven bozóttűz nagyjából felét katasztrofális szintűnek minősítették. Shane Fitzsimmons, Új-Dél-Wales állam tűzoltóságának vezetője elmondta: hatalmas feladat ezeket a tüzeket megfékezni, és még rengeteg munka van hátra, különösen az állam északi területein. Több tűzoltó megsérült az oltási munkálatok során.

Egyelőre nem tudják felmérni, mekkora károkat okoztak eddig a lángok. Új-Dél-Walesben a múlt hét végén három ember meghalt, és 150 ház megsemmisült a tűzben. Várhatóan még napokig különösen veszélyes lesz a helyzet, mert a szél felerősödésére számítanak az előrejelzések alapján.

Ausztráliában nem szokatlanok a pusztító bozóttüzek, ám a mostani, a szokásos tüzek időszakát jóval megelőző tűzvész meglepetésként érte az érintett területeken élőket. A lángok terjedését felgyorsította a szélsőséges szárazság, amely szakértők szerint az éghajlatváltozás miatt most súlyosabb a megszokottnál. A mintegy ötmillió lakosú Sydney-t jórészt bokros területek övezik, amelyek csontszárazak, miután a környéken hónapok óta alig esett.

Sydney-ben azt tanácsolták a légúti betegségben szenvedőknek, hogy ne menjenek a szabadba, mert a várost veszélyes füst borítja. Szerte az államban mintegy 600 oktatási intézmény zárva tart. A tűzvész miatt törölték a rali-világbajnokság Ausztráliába tervezett zárófutamát is.

Hétfőn szükségállapotot rendeltek el a helyi hatóságok Új-Dél-Wales és Queensland államokban. A hét napra szóló rendelkezés széles körű felhatalmazást ad a tűzoltóságnak, hogy kormányzati erőforrásokat mozgósítsanak, kitelepítéseket rendeljenek el, utakat zárjanak le és közszolgáltatásokat állítsanak le.