Megemlékeztek Londonban a brit háborús halottakról

 

A pontosan egy évszázadra visszanyúló hagyományos gyászünnepséggel emlékeztek meg vasárnap Londonban az I. világháború és az azóta eltelt évtizedek konfliktusainak brit katonaáldozatairól.

(Fotó: EPA/Andy Rain)

A Remembrance Sunday, vagyis az emlékezés vasárnapja mindig az I. világháború harci cselekményeit lezáró tűzszünet évfordulójához, november 11-éhez legközelebbi vasárnapon esedékes.

Az 1919 óta, tehát éppen száz éve megrendezett évenkénti központi emlékünnepség helyszíne ezúttal is a háborús halottak tiszteletére emelt, London kormányzati negyedének közepén álló emlékmű, a Cenotaph volt.

A parlament híres toronyórája, a Big Ben 11 órát jelző harangjátéka után a felsorakozott tömeg kétperces néma főhajtással tisztelgett a halottak emléke előtt.

A Big Ben a két éve kezdett, várhatóan még két évig tartó felújítás alatt hétköznapokon nem szól, de harangjátéka a vasárnapi megemlékezésen ismét felhangzott.

A kétperces csend kezdetét és végét a brit hadsereg egy első világháborús ágyújának lövései jelezték. Ezután helyezte el II. Erzsébet királynő koszorúját az uralkodó elsőszülött fia, Károly trónörökös.

A kilencvenhárom esztendős uralkodó immár harmadik éve nem koszorúzott személyesen, az idei emléknapon is a külügyminisztérium balkonjáról figyelte a megemlékezést Kamilla cornwalli hercegnő és Katalin cambridge-i hercegnő társaságában. Mindkét hercegnő férje az Egyesült Királyság majdani uralkodója lehet: Kamilla Károly trónörökös, Katalin Vilmos herceg hitvese.

(Fotó: EPA/Andy Rain)

Az elmúlt évtizedekben a királynővel együtt koszorúzott a novemberi megemlékezéseken férje, Fülöp edinburghi herceg is, aki a királyi haditengerészet tengernagyi rangját viseli, és a II. világháborúban aktív haditengerészeti szolgálatot teljesített.

A kilencvenkilencedik életévében járó Fülöp herceg azonban már két éve visszavonult az aktív közszerepléstől, és vasárnap nem volt jelen a megemlékezésen. Fülöp visszavonulása után az a döntés született, hogy férje nélkül a királynő sem koszorúz személyesen a novemberi emlékünnepségeken.

A vasárnapi megemlékezésen most először koszorúzott a kormány nevében Boris Johnson, aki július óta tölti be a miniszterelnöki tisztséget. Johnson és a többi párt vezetői az emléknapon nem vettek részt a december 12-ére kiírt előre hozott parlamenti választások kampányrendezvényein.

A ceremónia után a brit fegyveres erők több mint tízezer veteránja tartott felvonulást a Whitehallon, a londoni kormányzati negyed központjában, valamennyien stilizált pipaccsal az öltözetükön.

Az ilyenkor szinte mindenki által viselt pipacs a fő jelképe Nagy-Britanniában a háborús halottak emléke előtti tisztelgésnek, egy kanadai katonaorvos, John McCrae rendkívül népszerűvé vált, 1915-ben írt verse nyomán, amely arról szól, hogy a háború szántotta flamand mezőkön mindig a pipacs virágzott ki először az elesett katonák sírjain.

A Brit Birodalom az I. világháborúban csaknem kilencmillió katonát mozgósított. Közülük 908 ezer halt meg, több mint kétmillió megsebesült.

A hagyományos novemberi megemlékezés azonban már régóta nemcsak az I. világháború brit áldozatainak szól; a britek ilyenkor a hadszíntereken akkor és azóta meghalt összes katona emléke előtt tisztelegnek. A II. világháborúban több mint négyszázezer brit és gyarmati katona vesztette életét, és 1945 óta is tizenhatezer brit katona halt meg szolgálatteljesítés közben.