Mattarella: Nagy lehetőséget kínál a falak nélküli Európa

 

Nagy lehetőséget kínál a falak nélküli Európa, hogy polgárai saját sorsuk alakítói legyenek – jelentette ki szombaton Sergio Mattarella olasz államfő a Berlint kettéosztó fal ledöntésének 30. évfordulójának alkalmából.

„A megosztó falak és gyűlölet nélküli Európa nagy lehetőséget kínál lakóinak, hogy saját sorsuk alakítói legyenek” – olvasható az olasz államfő közleményében. Hangsúlyozta: „a berlini fal majdnem harminc éven át volt Európa megosztottságának és több millió polgárára gyakorolt kényszer lehangoló jelképe. 1989. november 9 új történelmi korszakot nyitott meg Németország, a kontinens, valamint az egész világ számára” – fogalmazott Mattarella.

Gratulált a német népnek Donald Trump amerikai elnök is.

A megosztó falak és gyűlölet nélküli Európa nagy lehetőséget kínál lakóinak, hogy saját sorsuk alakítói legyenek” – hangsúlyozta aaz olasz államfő közleményében.
Hangsúlyozta: a berlini fal majdnem harminc éven át volt Európa megosztottságának és több millió polgárára gyakorolt kényszer lehangoló jelképe. 1989. november 9 új történelmi korszakot nyitott meg Németország, a kontinens, valamint az egész világ számára – fogalmazott Mattarella.

A berlini fal ledöntésének 30. évfordulója alkalmából jókívánságait fejezte ki a német népnek Donald Trump amerikai elnök is.

Közleményében az amerikai elnök méltatta „az újraegyesítés és Kelet-Németország újjáépítése érdekében tett hatalmas erőfeszítéseket”. Trump szerint az egykori keletnémet propaganda „virágzó munkás paradicsomot hirdetett a falnak azon az oldalán”. „A roskatag lakások és üres üzletek azonban épp az ellenkezőjéről” – fűzte hozzá.

Trump egyben figyelmeztette a – mint fogalmazott – „szovjet típusú totalitárius, elnyomó módszereket alkalmazó zsarnoki rendszereket.”Szolgáljon tanulságul a berlini fal sorsa az elnyomó rezsimeknek: egy vasfüggöny sosem fogja kordában tartani a szabadságra vágyó emberek vasakaratát” – hangsúlyozta az amerikai elnök.

Alexander Van der Bellen osztrák államfő Facebook-oldalán szintén arról írt, hogy „1989. november 9-én a bátorság, a szabadság és a demokrácia aratott győzelmet”. „Talán első alkalommal került akkor elérhető közelségbe az egyesített Európa gondolata” – hangsúlyozta Van der Bellen.

Brigitte Bierlein ügyvezető osztrák kancellár közleményében azt emelte ki, hogy a fal ledöntése „korszakhatárt jelentett a kontinens történetében, és elengedhetetlen volt Európa egysége végett”. „A még meglévő kihívások és különbségek ellenére szoros európai szomszédságban élünk, amelyet a béke és szabadság jellemez” – tette hozzá.

Emmanuel Macron francia elnök Twitter-üzenetében arról írt, hogy 30 éve a fal nem egyszerűen csak leomlott, azt a szabadság eszméjétől fellelkesült férfiak és nők ezreinek bátorsága döntötte le megnyitva az utat Németország újraegyesítése és Európa egysége előtt.

A balti államok, Lettország, Litvánia és Észtország külügyminiszterei közös nyilatkozatban emlékeztek meg a berlini fal lebontásáról. „Ez volt a kommunista zsarnokság összeomlásának kezdete Európában” – fogalmazott Urmas Reinsalu észt, Edgars Rinkevics lett és Linas Linkevicius litván külügyi tárcavezető az állásfoglalásban. „A berlini fal leomlásával az elzárt emzetek visszatérhettek a szabad és demokratikus Európa családjába” – tették hozzá.

A balti államok egyben Európa egységére szólítottak fel: „Össze kell tartanunk, és ezáltal kell biztosítanunk, hogy az európai nemzetek megosztására és az újabb falak építésére irányuló kísérletek soha ne legyenek eredményesek”.

A címlapfotó illusztráció.