Újabb függetlenségi népszavazást kell tartani a skót miniszterelnök szerint

 

Skóciában jövőre újabb függetlenségi népszavazást kell tartani, ha a skótok nem akarják, hogy Londonban döntsenek a sorsukról – mondta pénteken a skót miniszterelnök.

Nicola Sturgeon, a Skóciában kormányzó, függetlenségre törekvő Skót Nemzeti Párt (SNP) vezetője az SNP hivatalos választási kampánynyitó nagygyűlésén kijelentette azt is, hogy aki a december 12-ére kiírt előrehozott országos parlamenti választáson az SNP-re szavaz, arra szavaz, hogy az Egyesült Királyság az Európai Unió tagja maradjon.

Sturgeon szerint az SNP-nek már most is „kőbe vésett felhatalmazása” van az újabb függetlenségi népszavazás kiírására, hiszen ez szerepelt a 2016-os skóciai parlamenti választásokra kidolgozott programjában.

Ennek alapján ha az SNP a mostani választásokat megnyeri Skóciában, a kérdés nem az lesz, hogy a skót kormány mit tesz, ha London elveti az újabb népszavazás engedélyezését – amire Boris Johnson brit miniszterelnök már egyenes utalást tett –, hanem az, hogy a brit kormány ezt milyen jogon tenné – mondta a skót kormányfő az edinburghi kampánynyitó rendezvényen.

A címlapfotó illusztráció.