Őrizetbe vettek egy kurdbarát polgármestert

 

Terrorista propaganda terjesztésével gyanúsították meg a kelet-törökországi Ipekyolu város polgármesterét, továbbá azzal, hogy egy terrorszervezethez tartozik – jelentette pénteken az Anadolu állami hírügynökség.

Azim Yacan, a Van tartománybeli város elöljáróját, valamint helyettesét, Sehsade Kurtot péntek reggel a rendőrségen kihallgatták és őrizetbe helyezték, mert a gyanú szerint a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) szakadár terrorszervezet tagja.

Kihallgatásukat megelőző hetekben Délkelet-Törökországban a kurdbarát Népek Demokratikus Pártjának (HDP), az ország legjelentősebb kurdbarát politikai szervezetének számos képviselőjét vették őrizetbe, illetve mozdítottak el tisztségéből.

Októberben a török hatóságok a párt három polgármesterét hasonló vádakkal távolították el, akárcsak Adnan Selcuk Mizraklit, Diyarbakir város augusztusban menesztett kurdbarát polgármesterét, aki győzött a legutóbbi helyhatósági választásokon. Helyére egy ügyintézőt neveztek ki a város élére.

Törökország és szíriai arab szövetségesei október 9-én átfogó offenzívát indítottak a kurdok által ellenőrzött észak-szíriai térségek elfoglalására. Az offenzíva elsődleges célpontja a Szíriai Demokratikus Erők (SDF) gerincét adó, Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milícia, amely Ankara szerint a Törökországban tevékeny Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) szakadár terrorszervezet szíriai szövetségese.

Az ankarai vezetés szerint a PKK, amely évtizedek óta folytat fegyveres lázadást Délkelet-Törökországban, valamint annak leágazásai egyes polgármestereken keresztül törvénytelen célokra használják fel az önkormányzatok pénzét.

A török biztonsági erők és a kurd felkelők között 2015 júniusában mintegy két és fél év fegyvernyugvást követően újultak ki a fegyveres harcok a délkeleti országrészben. 2016 májusában a parlamenti képviselők mentelmi jogát eltörölték, az ősz folyamán pedig fokozott hatósági fellépés kezdődött terrorizmusra hivatkozva a HDP vezetői, politikusai, köztük polgármesterei, aktivistái és támogatói ellen, miután a kurdbarát pártot a török kormányzat a PKK politikai szárnyának tartja. A legsúlyosabb vádpontokat tartalmazó perekben még nem született ítélet.

Mára a fegyveres összecsapások, ha sokkal kevésbé intenzívek is, rendszeresek. A PKK-t Törökország mellett az Európai Unió és az Egyesült Államok is terrorszervezetnek tekinti. A konfliktusban 35 év alatt több tízezer ember vesztette életét.

A címlapfotó illusztráció.