Az Airbnb minden listázott ingatlant ellenőrizni fog

 

Miután egy hírportál csalások sorára derített fényt, az Airbnb bejelentette, hogy 11 évvel a cég alapítását követően a platformon megjelenő összes ingatlant ellenőrizni fogja.

(Fotó: Stockphoto)

Októberben a Vice News arról adott hírt, hogy az ingatlanközvetítéssel foglalkozó cég több hamis vagy félrevezető ingatlant tett fel az oldalára. Az Airbnb most a problémára reagálva úgy nyilatkozott, hogy 2020 decemberéig minden ingatlant felülvizsgál a platformon, a félrevezető hirdetések áldozatainak pedig kártérítést ígért – írja a BBC.

Nyomozása során a Vice News újságírói olyan emberekkel beszéltek, akik az Airbnb oldalán foglalt szállásuk miatt váltak csalás áldozataivá.

A házigazdák az utolsó pillanatban mondták le a szállást

Amikor a vendégek megérkeztek a választott helyszínre, a házigazdák jellemzően az utolsó pillanatban hívták fel őket, hogy az általuk lefoglalt ingatlan vészhelyzet vagy a kettős foglalás miatt már nem elérhető.

Ezután egy másik ingatlant ajánlottak fel, gyakran egy másik területen, és az eredeti foglalásban ígért szolgáltatások nélkül.

Sok esetben a vendégek a késői érkezésük miatt úgy érezték, hogy nincs más választásuk, mint legalább egy éjszakára maradni az alternatív szálláshelyen. Állításuk szerint a megtévesztő foglalások ellenére az Airbnb visszautasította a teljes visszatérítést.

A vezérigazgató a Twitteren tett ígéreteket

Az Airbnb vezérigazgatója, Brian Chesky Twitter-bejegyzéseiben úgy fogalmazott: Az Airbnb egy bizalmon alapuló cég. Az eredeti, 2008-as magalakulásunk óta fontos lépéseket teszünk a bizalom kiépítése érdekében a platformunkon.

A Twitter-bejegyzéseiben három fontos pontot jelölt meg a felhasználók érdekeinek biztosítására. A már említett ingatlankivizsgálások mellett ígéretet tett arra, hogy teljes visszatérítést kapnak a felhasználók, ha az általuk lefoglalt ingatlan nem felel meg az Airbnb elvárásainak, és a cég nem talál egy másik megfelelő ingatlant az adott időpontban, valamint kijelentette, hogy egy új telefonos ügyfélszolgálati vonalat is létrehoznak, hogy bárki, bármikor felhívhassa őket a panaszaival.

A foglalási csalások száma egyre növekszik. Az emberek milliókat veszítenek évente azzal, hogy olyan üdülési bérleményekkel csalnak ki tőlük pénzt, amelyek valójában nem is léteznek” – mondta Adam French, a Which? fogyasztóvédelemmel foglalkozó cég szakértője a BBC-nek.

Hozzátette: az Airbnb részéről az összes ingatlan ellenőrzése pozitív fejlemény, de az iparágnak többet kell tennie annak biztosítása érdekében, hogy az emberek nyaralását ne tegyék tönkre csalók az átveréseikkel.

Több mint hétmillió ingatlant kell megvizsgálni

Az Airbnb nagy fába vágta a fejszéjét, mivel a weboldalukon feltüntetett adatok szerint több mint 100 városban hétmilliónál is magasabb számú ingatlant kell felülvizsgálniuk. A 2008-ban megalakult cég most először vállalta magára a feladatot, hogy verifikál minden listázott bérleményt.

A Brian Chesky, Joe Gebbia és Nathan Blecharczyk által alapított Airbnb 11 év alatt hatalmas utat járt be. A honlap állítása szerint naponta több mint kétmillió felhasználó veszi igénybe szolgáltatásukat, míg az eddigi ügyfelek száma már elérte az 500 milliót.

A cég Budapesten is egyre népszerűbb. A Colliers International tanácsadó társaság közlése szerint tavaly a fővárosi Airbnb-szállásokon eltöltött vendégéjszakák száma meghaladta az 1,8 milliót, így 25 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbi adatokhoz képest. Az Airbnb piaci részesedése az eltöltött vendégéjszakák alapján 2018 végére elérte a 20 százalékot, a budapesti foglalható egységek száma pedig 10 százalékkal bővült egy év alatt.

Az utóbbi két évben kétszer is a címlapokra került az Airbnb

Nem először változtat cégpolitikáján az Airbnb. Idén november 2-án bejelentették, hogy betiltják a „buli házak” működését, miután egy, a társaságon keresztül bérelt kaliforniai ingatlanban történt tömeges lövöldözés öt ember halálát eredményezte.

A cégnek 2017-ben az online biztonsági politikáját kellett megváltoztatnia. Akkor a BBC hívta fel a figyelmet egy kiberbiztonsági résre, melyet kihasználva – a felhasználói fiókok feltörésével – bűnözők rabolták ki az oldalon listázott ingatlanokat.

A címlapfotó illusztráció.