A Tito partizánjai által kivégzett több ezer magyarra emlékeztek Szabadkán

 

Az 1944-45-ös ártatlanul kivégzett áldozatokra emlékeztek a vajdasági Szabadkán. A Vergődő madár nevű emlékműnél hozzátartozók, közéleti személyek, politikai tisztségviselők és a történelmi egyházak képviselői rótták le kegyeletüket azon ártatlan áldozatok előtt, akiket a szerb partizánok bestiális kegyetlenséggel végeztek ki 75 évvel ezelőtt – közölte az M1.

(Fotó: MTI/Molnár Edvárd)

Harangszóval hívták össze a megemlékezőket a délvidéki Szabadkán. Az 1944-45-ös vérengzések során ezernél is több ártatlan embert végeztek ki a településen és környékén. 75 évvel az események után, még mindig megrendülve emlékeznek elhunyt hozzátartozóikra.


A szabadkai Vergődő madár nevű emlékmű a városból és környékéről elhurcolt, több mint ezer – főleg magyar, horvát és német – embernek állít emléket, akiket 1944 őszén ebben a temetőben végeztek ki a szerb partizánok. Az emlékmű mellett található márványtáblákon jelenleg 852 áldozat neve szerepel, a táblák elkészítése óta azonban újabb 165 áldozat maradványait találták meg.

(Fotó: MTI/Molnár Edvárd)

A várakozások szerint hamarosan további hat táblával bővítik ki az installációt, hogy az újonnan azonosított áldozatok nevei is felkerüljenek a márványtáblákra.

„Az emlékezés mindig az élőknek fontos” – mondta Hajnal Jenő a szabadkai megemlékezésen. A Magyar Nemzeti Tanács elnöke szerint tartozunk azoknak, akik ártatlanul magyarként meghaltak, ugyanakkor erőt kell merítenünk a múltbeli sérelmekből.

Minden évben emlékeznünk kell a borzalmakra, és arra, hogy bosszúvágyból mi mindenre képes az ember” – mondta Pásztor István a szabadkai megemlékezésen. A Vajdasági Magyar Szövetség elnöke szerint a borzalomtól függetlenül ez a 75 év sem volt elég ahhoz, hogy megtörje ezt a közösséget.

A vészterhes idők mély nyomot hagytak a vajdasági magyarság életében. Az emlékezők évről-évre koszorúkat helyeznek el és gyertyákat gyújtanak, így tisztelegve az ártatlanul kivégzettek emléke előtt.