Enyhébb büntetés a csoportos nemi erőszakért

 

A spanyol bíróság tíztől tizenkét évig terjedő börtönbüntetésre ítélte azt az öt férfit, akik még 2016-ban erőszakot tettek egy 14 éves lányon. A bíróság ugyanakkor felmentette a vádlottakat a nemi erőszak vádja alól, akik így enyhébb büntetést kaptak.

Az eset 2016-ban történt a Barcelona melletti Manrese település egyik elhagyatott gyárépületében, ahova a fiatalok bulizni mentek. A fiatal lány alkoholt és kábítószert fogyasztott, így védekezésre képtelen volt – olvasható a Fox News beszámolójából. 

A bíróság az ítéletében erre is hivatkozott, mivel a spanyol törvények szerint akkor lehet nemi erőszakról beszélni, ha fizikai erőszak vagy megfélemlítés történik. Amennyiben az áldozat nem védekezik, akkor abban az esetben csak szexuális bántalmazás történt. Előbbiért 15-20 év, utóbbiért 10-12 év börtönbüntetést lehet kiszabni.

A vádlottak, két spanyol, két kubai és egy argentin nemzetiségű, tagadták az ellenük felhozott vádakat, ám egyikük DNS mintáját megtalálták a lány alsóneműjén.  Az eljárás során kiderült, hogy az egyik elkövető odahívta a többieket és közölte velük, hogy mindenkinek 15 perce van az aktusra.

Sokan túl enyhének találták az ítéletet és a jogszabályozok megváltoztatását sürgették, hogy a védekezésre képtelen személyek ellen elkövetett erőszakot nemi erőszaknak minősítsék.

Barcelona polgármestere Ada Colau Twitter üzenetében fejtette ki felháborodását és a patriarchális igazságszolgáltatás egy újabb értelmetlen ítéletének minősítette az esetet.

 

„Nem vagyok bíró és nem tudom, hány év börtönt érdemelnek az elkövetők, de abban biztos vagyok, hogy nem bántalmazás történt, hanem csoportos erőszak” – írta.

Két éve egy hasonló csoportosan elkövetett nemi erőszak ügyében hozott  ítéletet váltott ki utcai tüntetéseket. A magát Farkasfalkának nevező, öttagú csoport 2016-ban Pamplonában erőszakolt meg egy lányt, amikor a bikafuttatásokról híres San Fermín-ünnepségek zajlottak a városban.

A bíróság akkor nem látta bizonyítottnak, hogy az öt férfi megerőszakolta a lányt, így csak szexuális visszaélés miatt ítélték el őket.