Keleten dübörög az online rabszolga-kereskedelem

 

Kuvaitban rengeteg nő él zárt ajtók mögött, megfosztva alapvető jogaitól, arra várva, hogy eladásra kerüljön a legmagasabb ajánlatot kínálónak. Az okostelefonok világában a modern kori rabszolga-kereskedelem csupán néhány bökésre van. Az applikációkban több ezer kép alapján, származás szerint kategorizálva akár néhány ezer dollárért megvásárolható egy háztartási dolgozói élete.

(Fotó: Twitter)

Az arab BBC News titkos vizsgálata megállapította, hogy a virágzó online feketepiacon illegálisan vásárolják és értékesítik a háztartási alkalmazottakat – írja a BBC.

A kereskedelem egy részét a Facebook tulajdonában lévő Instagramon hajtják végre, ahol a posztokat algoritmus által támogatott hashtagek segítségével reklámozták, és az eladásokat privát üzenetekben tárgyalták meg.

További hirdetések folynak a Google Play Áruház és az Apple App Store által jóváhagyott és biztosított alkalmazásokban, valamint az e-kereskedelmi platformok saját weboldalain.

Amit csinálnak, elősegítik az online rabszolgapiacot” – mondta Urmila Bhoola, az ENSZ előadója, aki a rabszolgaság jelenkori formáival foglalkozik.

Hozzátette: ha a Google, az Apple, a Facebook vagy más társaságok ilyen alkalmazásokat tárolnak, akkor felelősségre kell vonni őket.

A Facebook, a Google és az Apple is próbálja megfékezni az illegális online tevékenységeket

Miután figyelmeztették a problémára, a Facebook azt mondta, hogy betiltotta az egyik érintett hashtaget, míg a Google és az Apple alkalmazás-fejlesztőkkel működik együtt az illegális tevékenységek megelőzése érdekében.

Az illegális értékesítés egyértelműen megsérti a technológiai cégek alkalmazásfejlesztőire és felhasználóira vonatkozó szabályait, a BBC azonban úgy találta, hogy számos kapcsolódó illegális lista továbbra is aktív az Instagramon, valamint az Apple és a Google applikációin.

Tíz kuvaiti otthonból kilenc rendelkezik háztartási alkalmazottal, akik a világ legszegényebb részeiből érkeznek a Perzsa-öbölbe, azzal a céllal, hogy elég pénzt keressenek a családjuk támogatására.

Modern kori rabszolga-kereskedelem

Újonnan érkező párnak álcázva magát, az arab BBC titkos csapata több mint tíz embert látogatott meg, akik a 4Sale nevű népszerű applikációval próbálták meg eladni háztartási munkavállalóikat Kuvaitban, valamint 57 az alkalmazást aktívan használó egyénnel is beszélt.

A 4Sale lehetővé tette a származás szerinti szűrést, és a különböző kategóriák mellett zárójelben egyértelműen feltüntette az árakat. „Afrikai munkavállaló, tiszta és mosolygós” – írta az egyik feljegyzés. „Nepáli, aki mer szabad napot kérni” – így egy másik.

Az eladókkal való beszélgetés során a titkos csapat gyakran találkozott rasszista nyelvezettel. „Az indiaiak a legkoszosabbak” – mondta az egyik munkáltató, amikor egy meghirdetett nőről beszélt.

Az alkalmazást használók, akik úgy viselkedtek, mintha a nők a tulajdonaik lennének, arra biztatták a beépített párt, hogy tagadják meg a háztartási dolgozóktól az alapvető emberi jogokat, például a szabadidőt és a pihenőt.

Az egyik rendőrként dolgozó megkérdezett férfi, aki a munkását ki akarta szervezni, azt mondta: „Bízz benne, nagyon kedves, sokat nevet és mindig mosolyog. Akkor sem panaszkodik, ha hajnali ötig dolgozatod.”

A BBC csapatának azt is kifejtette, hogy a háztartási dolgozókat hogyan használták áruként.

Találsz majd valakit, aki 600 kuvaiti dinár (559 ezer forint) áron vásárol egy szobalányt, és ezer kuvaiti dinárért (932 ezer forint) adja tovább” – emelte ki, majd hozzátette: ő nem javasolja, hogy odaadják a dolgozóknak az útlevelüket.

Átruházható tulajdonként tekint rájuk a Kafala rendszer

A Perzsa-öböl legtöbb pontján ügynökségek hozzák be a háztartási munkavállalókat Kuvaitba, majd hivatalosan nyilvántartásba vetetik őket a kormánynál. A potenciális munkáltatók díjat fizetnek az ügynökségeknek, és így a dolgozók hivatalos szponzoraivá válnak.

Az úgynevezett Kafala rendszer révén, a háztartási munkavállaló nem mondhat fel és nem változtathat munkahelyet a szponzora engedélye nélkül, valamint az országot is csak munkáltatója jóváhagyásával hagyhatja el.

Kuvait széleskörű törvényeket vezetett be a háztartási munkavállalók védelme érdekében 2015-ben, ami azonban nem mindenkinek nyerte el a tetszését, és könnyen megkerülhető.

A 4Sale-hez és az Instagramhoz hasonló alkalmazások lehetővé teszik a munkaadók számára, hogy haszonszerzés céljából átruházzák háztartási munkavállalóikat másokra. Ez megkerüli ügynökségeket, és szabályozatlan feketepiacot hoz létre, amely kiszolgáltatottabbá teszi a dolgozókat a visszaélések és a kizsákmányolás ellen.

A kuvaiti kormány azt nyilatkozta, hogy „háborút vív az ilyen viselkedés ellen”. Ígéretük szerint szigorúan megvizsgálják majd az online rabszolga-kereskedelemmel szóba hozott alkalmazásokat.

Az online rabszolgapiac nem csak Kuvaitban működik. Szaúd-Arábiában egy nyomozás során eladásra kínált nők százaira derült fény egy másik népszerű alkalmazásban, valamint a Facebook tulajdonában lévő Instagramon.