Vihar sújtotta térségből szállítják a Vatikán fenyőfáját karácsonyra

 

A tavaly őszi viharok által súlyosan megtépázott észak-olaszországi Asiagói-fennsíkról, Veneto tartományból származik idén a Szent Péter téren felállítandó karácsonyfa – közölte csütörtökön a Vatikán.

A huszonhat méter magas lucfenyőt, amelynek törzse hetven centiméter vastag, két Vicenza megyei település, Rotzo Pederscala és San Pietro szállítja. Vele együtt húsz kisebb fenyőfát is küldenek a zarándokok pápa általi fogadására használt VI. Pál Terem díszítésére. A kivágott fák helyett negyven másikat ültetnek.

A Szent Péter téri karácsonyfa fényeit december 5-én kapcsolják fel.

A vatikáni karácsonyfa melletti betlehemet az idén a Venetóval szomszédos Trentino-Alto Adige (Dél-Tirol) tartományban, Trentino megyében fekvő, a 2018. október-novemberi viharokban ugyancsak súlyos károkat elszenvedő Scurelle település mesteremberei készítik.

A karácsonyfa és a betlehem két különböző vidékről származik, amelyet az Északkelet-Olaszországban számos erdőt romba döntő tavaly őszi viharok emléke köt össze – közölte a Vatikán.

A Szent Péter téri betlehem a trentinói hagyományokat tükrözi, két nagy faszerkezetből áll, amelyekbe életnagyságú figurákat helyeznek. A tavalyi orkánerejű viharokra emlékeztetve néhány kidőlt fa törzse is a jászol mellé kerül.

A címlapfotó illusztráció.