Élőben közvetítette egy japán hegymászó a zuhanását

 

Nézői szeme láttára járt szerencsétlenül Japán legmagasabb hegyén egy japán hegymászó, aki élőben közvetítette az interneten a 3776 méteres Fudzsi hófödte csúcsának meghódítására tett kísérletét.

A Fudzsi, Japán legmagasabb, 3776 méteres hegye (Fotó: MTI/EPA/Majama Kimimasza)

Akik élőben követték hétfő délután a YouTube-on az önmagát Tedzu becenéven azonosító férfi erőfeszítéseit, hallották, amint a hegymászó a dermesztő hidegre, a vastag hóra, a meredek lejtőkre, a csúszós sziklafalakra, meggémberedett ujjaira panaszkodik, és látták, amint egy ponton megcsúszik, fejjel lefelé a mélybe zuhan, mászóbotjai szétrepülnek, majd az adás hirtelen megszakad.

A nézők hasztalanul próbálták meg lebeszélni az alpinistát arról, hogy folytassa útját az egyre nehezebb és veszélyesebb körülmények között. Végül a szerencsétlenség láttán maguk értesítették a hatóságokat. A hatóságok szerdán bejelentették, hogy mintegy 3000 méteres magasságban találtak egy holttestet, és vizsgálják, hogy a tetem az internetes videóközvetítésben látott férfié-e.

A japánok szent hegyét évente százezrek másszák meg, de az erre ajánlott időszak csak július elejétől augusztus végéig tart, az év többi részében nem is kínálnak szálláslehetőségeket a hegyen. Mindamellett semmi sem tiltja, hogy más évszakban is megmásszák a Fudzsit.

Az élő közvetítés hegymászás közben nagyon veszélyes, mert elvonhatja a mászó figyelmét – mondta Szuzuki Kunijaszu, a mentőalakulat vezetője.