Hálásak a közel-keleti pátriárkák Magyarországnak

 

A magyar-orosz csúcstalálkozó alkalmából Magyarországra látogató közel-keleti keresztény egyházi vezetők egyre inkább értékelik Magyarország szerepét az üldözött keresztények támogatásában és hálásak ezért a munkáért – mondta a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának (MEÖT) főtitkára az M1 szerda reggeli műsorában.

Fischl Vilmos evangélikus lelkész – aki részt vett a közel-keleti keresztény egyházi vezetőkkel szervezett keddi konferencián – elmondta: a pátriárkák úgy látják, bár Magyarország nem nagy ország, nagy mértékben segíti a Szíriában és Irakban élő keresztényeket.

Azért fontos ez, a Hungary Helps program keretében nyújtott támogatás, mert az elmúlt nyolc évben Szíriában felére, Irakban pedig tíz százalékra csökkent a keresztények száma – közölte. Az egyébként is kisebbségben lévő keresztények közül ugyanis sokan elvándorolnak ezekről a területekről.

Hozzátette: a keddi megbeszélésen a pátriárkák egyértelművé tették, hogy a Hungary Helps program nyomán látszik a változás. Szó volt például egy olyan iraki faluról, amelyet korábban 1300 kereszténynek kellett elhagynia, és a Hungary Helps keretében újjáépült településre most ezer ember visszatérhetett.

Fischl Vilmos szólt arról is, hogy a pátriárkák szerint azért nagy arányú az Európába tartó migráció, mert a gazdag arab országok nem fogadják be a menekülőket, ráadásul a muszlimok itt nagyobb szabadságot élveznek, mint például a Szaúd-Arábiában élők. A pátriárkák kifejtették, hogy a helyben adott segítséget támogatják, mert ezáltal maradhat meg a közösségük – hangsúlyozta a főtitkár.