A poznani állatkertbe menekítettek kilenc tigrist

 

Versenyt futottak az idővel szerdán a poznani állatkert illetékesei annak érdekében, hogy még élve biztonságos helyre, a nyugat-lengyelországi állatkertbe kerülhessen kilenc, az országon átutazó tigris, amely a lengyel–fehérorosz határon rekedt a szükséges úti okmányok hiányában.

A vészesen legyengült, éhes és szomjas nagymacskák szombat óta rostokoltak szűk faládákban a határon a szükséges állategészségügyi okmányok hiánya miatt, ezért nem engedték be a szállítmányt Fehéroroszországba. Az állatkert szóvivője szerdán szörnyűségesnek nevezte a tigrisek helyzetét, melyek közül egy útközben már elpusztult emésztőrendszeri problémák miatt.

A tigrisszállítmányt október 22-én indították útnak Olaszországból, Róma környékéről, és egy dél-oroszországi, dagesztáni cirkusznak szánták őket. A poznani állatkert szóvivője, Malgorzata Chodyla szerint ellátásuk már útközben sem volt megfelelő, mert csirkével etették őket, ami nem megfelelő táplálék tigriseknek, ezért is pusztulhatott el az egyik állat. A ládák némelyikén külön szellőzőnyílás sem volt.

A fehérorosz határtól 500 kilométerre fekvő Poznan polgármestere, Jacek Jaskowiak szerda délután a Twitteren jelentette be, hogy a hatóságok engedélyezték a tigrisek Poznanba szállítását. Az állatok – ha élve megérkeznek – addig maradnak az ottani állatkertben, amíg felerősödnek, később egy spanyolországi állatmenhelyre küldik őket.

A lengyel ügyészség állatkínzás címén indított eljárást az ügyben.

A címlapfotó illusztráció.