A Baloldal kaphatja a legtöbb szavazatot a Türingia tartományi választáson vasárnap

 

A posztkommunista Baloldal (Die Linke) kaphatja a legtöbb szavazatot a németországi Türingia tartomány törvényhozási (Landtag-) választásán, így továbbra is az egykori keletnémet állampárt utódszervezetéből kialakult politikai erő adhatja a miniszterelnököt a volt NDK területén fekvő tartományban – mutatták ki a vasárnapi választás előtti utolsó felmérések.

A 16 német tartomány között Türingia az egyetlen, amelyben az egykori Német Szocialista Egységpárt (NSZEP) utódszervezete és nyugati baloldali csoportok egyesülésével létrejött Baloldal politikusa a kormányfő. A héten készített közvélemény-kutatások szerint a következő öt évben is a Balodal lehet a legnagyobb kormánypárt, de nem biztos, hogy Bodo Ramelow miniszterelnök az eddigi partnerekkel, a Német Szociáldemokrata Párttal (SPD) és a Zöldekkel folytathatja munkáját.

A Baloldal a szavazatok 28-29 százalékára számíthat, ami az első helyet jelenti, holott nagyjából megegyezik az előző, 2014-ben tartott választáson elért 28,2 százalékkal, amivel a második helyet szerezték meg.

A Kereszténydemokrata Unió (CDU) ezúttal a voksok 24-26 százalékát gyűjtheti össze. Öt évvel ezelőtt 33,5 százalékkal az első helyen végzett, de ellenzékbe szorult, mert nem tudott megállapodni az SPD-vel a kormányzás folytatásáról.

A CDU-tól jobbra álló Alternatíva Németországnak (AfD) 21-23 százalék körüli eredményre számíthat, ami nagyjából a duplája az öt évvel ezelőtti 10,4 százaléknak. Azonban az AfD – amelyet Türingiában a párt radikálisan jobboldali, és a szövetségi alkotmányvédelmi hivatal (BfV) megfigyelése alá vont irányzata, az úgynevezett A szárny (Der Flügel) irányít – továbbra is ellenzékben marad, mert egy párt sem kíván együttműködni vele.

Az SPD tovább gyengülhet, a 2014-es 12,4 százalék után a szavazatok 7-8 százalékát gyűjtheti össze.

A Zöldek erősödhetnek, az öt évvel ezelőtti 5,7 százalékról 7 százalékra növelhetik támogatottságukat.

A liberális Szabad Demokrata Párt (FDP), amely a vasárnapi választással véget érő ciklusban nem rendelkezett képviselettel az erfurti Landtagban, ezúttal bejuthat, a felmérések szerint a bejutási küszöbön, 5 százalékon áll.

A 2,2 millió lakosú, gazdaságilag közepesen fejlett tartományban a ZDF országos köztelevízió pénteken ismertetett adatai szerint a választók több mint egyharmada, 38 százaléka még nem döntötte el, hogy részt vesz-e a választáson, és ha igen, melyik pártra voksol. A televízióban megszólaltatott párvezetők elmondták, a kampány hajrájában ezeket a bizonytalan választókat is igyekeznek megszólítani.

A címlapfotó illusztráció.