Nem kíván az ellenzékkel koalíciós kormányt alakítani Trudeau Kanadában

 

Justin Trudeau kanadai miniszterelnök – akinek pártja megnyerte a parlamenti választásokat – szerdán kizárta annak a lehetőségét, hogy koalíciós kormányt alakítson az ellenzékkel.

Justin Trudeau kanadai miniszterelnök (Fotó: MTI/EPA/Valerie Blum)

A vasárnapi győzelem utáni első sajtóértekezletén Trudeau jelezte, hogy új kabinetjét november 20-án készül bemutatni. Leszögezte ugyanakkor, hogy nem kíván az ellenzékkel koalícióra lépni, viszont minden politikai erővel konzultálni akar az ország előtt álló legfőbb teendőkről.

Az a szándékom, hogy a következő hetekben leüljek minden pártvezetővel, és megvitassam velük, milyen prioritásaik vannak, akárcsak azt, hogy miként dolgozhatunk együtt” – mondta.

Ígéretet tett arra, hogy az új kormány első lépésként a parlament alsóháza elé fogja terjeszteni a középosztályra vonatkozó adócsökkentési törvényjavaslatot.

Trudeau Kanadai Liberális Pártja megnyerte ugyan a parlamenti választásokat, de a kapott voksok csak a kisebbségi kormányzáshoz elegendőek. A liberálisok 157 mandátumot szereztek a 338 fős parlamentben, amelyben eddig abszolút többséggel (177 hely) rendelkeztek. Ez azt jelenti, hogy Trudeau-nak a sikeres kormányzáshoz az Új Demokrata Párt (NDP) nevű kis baloldali tömörülésre kell támaszkodnia, amelynek 24 mandátuma van az új törvényhozásban.

A liberálisok legfőbb ellenfele az Andrew Scheer vezette Konzervatív Párt volt, amely alig több mint 120 mandátumot szerzett, annak ellenére, hogy országosan rá voksoltak a legtöbben.

A québeci szeparatista Québeci Blokk (Bloc Quebecois) 32 helyet kapott a parlamentben, háromszor többet, mint 2015-ben. A tömörülést vezető Yves-François Blanchet jelezte: kész együttműködni Trudeau új kabinetjével, ha szem előtt tartják Québec érdekeit.

Szakértők szerint a kisebbségi kormányok átlagosan másfél-két évig működnek Kanadában.