A menekültválság enyhítésére 2 millió eurós segélyt kap Bosznia-Hercegovina

 

Az Európai Unió további kettőmillió euró (mintegy 660 millió forint) támogatást juttat Bosznia-Hercegovinának a menekültek és migránsok számára biztosított humanitárius segítségnyújtással összefüggő kiadásainak fedezésére – közölte az Európai Bizottság csütörtökön.

A tájékoztatás szerint az országban jelenleg mintegy 6-8 ezer migráns és menekült él fedél vagy megfelelő felszereltség nélküli szálláshelyeken, ami a tél közeledtével további nehézségek elé álltja Bosznia-Hercegovinát.

A befogadóhelyiségek hiánya miatt közel felük a létesítményeken kívül él. Mintegy 3300 férőhely van az unió által finanszírozott öt ideiglenes befogadóközpontban.

Hrisztosz Sztilianidisz humanitárius segítségnyújtásért és válságkezelésért felelős biztos közölte, hogy az uniós hozzájárulás a legszükségesebb egészségügyi felszerelések és gyógyszerek mellett hálózsákok, télikabátok és élelmiszer beszerzését teszi lehetővé.

A helyi hatóságok segítségére lesz további férőhelyek kialakításában, hogy biztosíthassák a migránsok és menekültek biztonságát, megfelelő lakhatási körülményeit.

A csütörtökön megítélt 2 millió eurós finanszírozással együtt az Európai Unió immár 5,8 millió euróval (mintegy 1,9 milliárd forinttal) támogatta Bosznia-Hercegovinának a migránsok és menekültek humanitárius segítségnyújtással összefüggő kiadásait 2018 óta – tette hozzá a bizottsági közlemény.