A Corvin közben tartott megemlékezést a Jobbik és a Mi Hazánk is

 

Annak ellenére, hogy az 1956-ban a szovjetek ellen harcoló Pongrátz András, a Corvin-közi parancsnok, Pongrátz Gergely öccse azt üzente a minap: annak a Jobbiknak, amelyik „egy követ fúj” az MSZMP jogutódjával, valamint Gyurcsány Ferenccel, semmi keresnivalója a Corvin közben. A beszéd közben ellentüntetők hazaárulónak nevezték a jobbikos politikusokat. Stummer János alelnök szerint hiába a „huhogás”, a Jobbiknak továbbra is helye van a Corvin közben. Ugyancsak itt emlékezett a Mi Hazánk Mozgalom is, éppen Pongrátz András volt az egyik felszólaló – közölte az M1 Híradója.

Sneider Tamás, a Jobbik elnöke beszédet mond az 1956-os forradalom és szabadságharc 63. évfordulóján rendezett megemlékezésén a Corvin közben (Fotó: MTI/Mónus Márton)

Nem törődnek a kritikákkal” – erről beszélt a jobbikos Stummer János, a párt az 1956-os megemlékezésén. A Jobbik tagjai és a szimpatizánsai a forradalom emblematikus helyszínén, a Corvin közben gyűltek össze szerda délután. Stummer János úgy fogalmazott, az 56-os hősöknek ők, vagyis a jobbikosok a szellemi örökösei, a Jobbik célja ugyanis szerinte az, hogy megmentse a jövőt, bármilyen eszközt kell is bevetniük ezért.

A politikus kijelentéseit azonban nem mindenki hallgatta türelmesen. A megemlékezés közben tüntetők egy csoportja hangos skandálásba kezdett azt követelve, hogy a Jobbik tagjai és szimpatizánsai hagyják el a Corvin közt.

A tiltakozók között az a Pongrátz András is ott volt, akinek testvére, Pongrátz Gergely a szabadságharc idején a Corvin közben harcoló forradalmárokat vezette.

A forradalom alatt a Sztálin-szobor ledöntésében maga is részt vevő Pongrátz András azt sérelmezte, hogy a Jobbik a Corvin közben tartja a párt rendezvényét, miközben – mint mondta – összefogtak a kommunistákkal.

A 1956-os szabadságharcos néhány napja közleményben is kifejezte tiltakozását amiatt, hogy a Jobbik a forradalom ikonikus helyszínére szervezett megemlékezést, mert – mint írta – a párt azoknak a szellemi örököseivel működik együtt, akik ellen a forradalmárok fegyvert fogtak.

„Aki a parlament lépcsőjén Gyurcsány Ferenccel esküdözött, és Dobrev Klárával állt egy színpadra, akik az MSZMP jogutódjával, az MSZP-vel és a többi balliberális alakulattal fújnak egy követ, azok maximum az ÁVH vérgőzös gyilkosairól emlékezhetnek meg, de nem az 56-os magyar hősökről” – fogalmazott.

Arról, hogy a Jobbik szerinte méltatlanná vált a szabadságharc emlékéhez, Pongrátz András szerdán a Mi Hazánk megemlékezésén is beszélt.

A párt politikusai és szimpatizánsai még a Jobbik előtt szintén a Corvin közben gyűltek össze. Toroczkai László pártelnök úgy fogalmazott, a Jobbik harminc ezüstpénzért adta el a hazáját, és összeállt a balliberálisokkal, akik a mai bolsevizmust képviselik. Hozzátette, a magyar nemzet ahogy korábban a bolsevizmust úgy ma a balliberalizmust is képes lesz legyőzni.