Mexikói ki fogja adni a „Köpcös” fiát

 

Mexikó továbbra is eleget akar tenni az Ovidio Guzmán drogkereskedő, a „Köpcös” fia elleni amerikai letartóztatási parancsnak, és ki fogja adni az Egyesült Államoknak – jelentette ki hétfő esti sajtótájékoztatóján Andrés Manuel López Obrador mexikói elnök.

Fegyveresek lezárnak egy utat egy mexikói bandaháború helyszínén, Sinaloa állam fővárosában, Culiacánban, ahol teherautókról felfegyverzett civilek lőttek egymásra 2019. október 17-én (Fotó: MTI/AP/Augusto Zurita)

Egy 50 fős rendőri egység a múlt héten Sinaloa szövetségi állam székhelyén, Culiacán városban, egy házban rajtaütött Ovidio Guzmánon, Joaquín „Köpcös” Guzmán bebörtönzött drogbáró fián és három másik férfin, le akarták őket tartóztatni, de a drogkartell túlerőben lévő fegyveresei megakadályozták. Az államfő másnap kijelentette: a biztonsági erők helyesen jártak el, mert életeket mentettek meg azáltal, hogy elengedték a bűnözőket. Most igennel válaszolt arra a kérdésre, hogy a hatóságoknak továbbra is feltett szándéka-e a Guzmán fiú elfogása. Hozzátette azonban, hogy a lakosságot semmiképp nem akarják veszélybe sodorni.

Joaquín Guzmán, a Sinaloa-kartell vezetője az Egyesült Államokban tölti életfogytiglani büntetését. Ovidio Guzmán ellen is az amerikai hatóságok adták ki a letartóztatási parancsot kábítószer-kereskedelem vádjával tavaly.

A Sinaloa fegyveresei Ovidio Guzmán elfogásakor randalírozni kezdtek a 750 ezer lakosú városban, amelyet rövid időn belül szinte csatatérré változtattak. A hadsereg és a rendőrség először felvette a harcot a bűnözőkkel, de a nagy vérontás elkerülése érdekében visszavonultak. Az erőszakcselekményekben így is meghalt 13 ember, további 16 pedig megsebesült.

A kormány már a hét végén 400 katonával megerősítette a Culiacánban szolgálatot teljesítő rendőri és katonai erőket, hétfőn pedig különleges alakulatokat vezényelt oda járőrözésre.

Az államfő visszautasította azokat a bírálatokat, miszerint kormánya gyengeségét jelezné, hogy futni hagyták Ovidio Guzmánt. Mint mondta, ez a kritika merő találgatásokon alapszik, és mindössze ellenfelei terjesztik a lejáratására. A korábbi kormányok bűnüldözési stratégiái „temetővé” változtatták Mexikót, és bírálói most azt szeretnék, ha folytatná ezt a a gyakorlatot – tette hozzá. Azzal érvelt még, hogy a hatóságoknak inkább a kábítószer-bűnözés és az ebből fakadó erőszak kiváltó okainak – a szegénységnek és a munkanélküliségnek – az orvoslására kellene összpontosítaniuk.