Ismét felerősödhet a migráció a zöld határos útvonalakon

 

A téli időszak közeledtével újra felerősödhet a migráció a zöldhatáros útvonalakon – mondta Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója kedden az M1-en.


Hozzátette: az illegális bevándorlókat elsősorban azért sürgeti a tél, mert hideg időben szükségelhelyezéseik lakhatásra nem alkalmasak.

Hangsúlyozta: a folyamat megállításához szükséges lenne, hogy az Európai Unió a 2015 óta folytatott, elhibázott migrációs politikáján sürgősen változtasson, és hogy megoldásokat találjon a külső határok védelmére, az illegálisan Európában tartózkodók hazaszállítására. Ellenkező esetben az egyes országokban már torlódó migránsok, illetve a migránsok és a helyi lakosok között is konfliktusok veszélye állhat fenn – fűzte hozzá, megjegyezve, hogy a nagy csoportokban utazó migránsok a határokon való átjutásnál is kihasználhatják a tömegben mozgás előnyeit.

Kiemelte: ahhoz, hogy a migráció ne tegye ki ilyen nyomásnak az európai belbiztonsági rendszert és szociális hálót, fontos segíteni azokat az országokat, amelyekből nagy tömegben indulnak útnak bevándorlók.

A belbiztonsági főtanácsadó szerint valamennyi migrációs útvonalon egy nehezen áttekinthető, veszélyes helyzet van kialakulóban. A téli időszak sürgetése miatt tömegek érkeznek Európába. Az unió határ- és partvédelmi ügynökségének (Frontex) hétfői jelentése szerint növekedés tapasztalható a főútvonalakon – tudatta. Jelenleg feltehetően nagyon sok nem regisztrált és közel 100 ezer regisztrált migráns mozog a balkáni útvonalon, akik jelentős része nagy valószínűséggel nem politikai menekült, hanem gazdasági bevándorló – mondta Bakondi György.

A címlapfotó illusztráció.