Egyre rosszabbak a körülmények a Vucjak migránstáborban

 

A bosnyák-horvát határ menti Vucjak migránstáborban folyamatosan növekszik a tömeg, miközben már nem hajlandó meleg étellel és vízzel ellátni a bevándorlókat Bihács önkormányzata. Vizet egyébként egy nap után ismét kapnak a migránsok, ugyanis mostantól a kanton szállít nekik – közölte az M1 Híradója.

Nem kellett sokat várniuk a vízre a migránsoknak a bosnyák-horvát határ mentén fekvő Vucjak táborban. Másfél nap után újra megjelent az a lajtoskocsi, amelyik eddig naponta 20 ezer liter vízzel töltötte meg a tartályokat. A bevándorlók egymást lökdösve próbálták mielőbb feltölteni műanyag flakonjaikat. Az egyik önkéntes próbálta elmagyarázni nekik, hogy jut mindenkinek, ne türelmetlenkedjenek.

Kedden reggel még bizonytalan volt, honnan lesz vizük az illegális bevándorlóknak, miután a múlt héten ultimátumot adott a polgármester. Azt mondta, a város magára maradt, két éve se a bosnyák kormány, sem Brüsszel nem foglalkozik a válsággal. Ezért mostantól megvon minden támogatást. Úgy fogalmazott, Bihács befejezte a finomkodást, hétfőtől nem költ több pénzt az illegális migránsokra.

Nem szeretném a bihácsiak pénzét tovább erre költeni, ezért leállítottuk a vízszállítást. Ha bárki azt gondolja, hogy ez probléma, – hozzáteszem én is ezt gondolom –, de bárki megoldhatja ezt úgy, hogy fedezi a költségeket. Mi két éve szenvedünk itt Bihácson és csak azt hallgatjuk, hogy mi a humánus és mi nem az” – fogalmazott hétfőn a polgármester, aki azt remélte, hogy ezzel a drasztikus lépéssel talán eléri, hogy a bevándorlók eltűnjenek a környékről.

De most úgy tűnik tévedett. Una Sana Kanton polgárvédelmi minisztériuma finanszírozza tovább az illegális bevándorlók vízellátását és a szemét elszállítását is. Erre Bihács eddig naponta átszámítva 750 ezer forintot költött.

Bár a vízellátás most megoldódott a táborban, a Vöröskereszt hétfő óta továbbra sem oszt meleg ételt. Az eddig megszokott kétszeri étkezés helyett már csak napi egyszer adnak általában konzerv májkrémet, kenyeret és fél liter vizet. A bevándorlók nem értik a változást.

Egy hete lépett életbe Una Sana Canton határozata, miszerint egyetlen migráns sem tartózkodhat életvitelszerűen Bihács közterein és elhagyatott házaiban. Akinek nincs helye a hivatalos központokban, azokat a várostól nyolc kilométerre fekvő Vucjak táborba szállítják, de előbb-utóbb ezt az intézményt is be akarják zárni.

Egy Bihácstól több mint 50 kilométerre fekvő, főleg szerbek lakta település határába szállítanák őket. Ebbe viszont az ott élők nem akarnak beleegyezni. A helyi polgármester az M1-nek azt mondta, minden létező eszközzel meg fogják akadályozni, hogy ide hozzák őket. A boszniai szerb elnök pedig kijelentette, hogy a szerbek területén nem lesz semmilyen befogadóközpont.

A görög hatóságok közben újabb menedékkérőket szállítottak át a szárazföldre kedden, hogy csökkentsék a szigeteken épült táborok túlzsúfoltságát – a tapasztalatok szerint ezek az emberek is amint tudnak, tovább indulnak Nyugat-Európa felé.

A címlapfotó illusztráció.