Irán elítéli török hadállások létesítését Szíriában

 

Irán elítéli, hogy Törökország hadállásokat akar létesíteni Szíriában, és azt követeli, hogy tartsák tiszteletben legfőbb regionális szövetségesének területi egységét.

Erről Abbász Muszavi, az iráni külügyminisztérium szóvivője beszélt hétfői sajtóértekezletén, amelyet élőben közvetített az állami tévé.

A konfliktusokat diplomáciai úton kell megoldani, és Szíria integritását tiszteletben kell tartani” – jelentette ki.

Mike Pence amerikai alelnök és Recep Tayyip Erdogan török elnök csütörtökön állapodott meg arról, hogy Törökország és a kurdok 5 napra felhagynak a harcokkal. A kurd milíciáknak ez idő alatt el kell hagyniuk Manbídzstól az iraki határig, mintegy 440 kilométer hosszan azt a 32 kilométer széles területet a török határ szíriai oldalán, ahol Ankara biztonsági övezetet akar létrehozni. Vasárnap a kurd harcosok kivonultak a török határ mentén fekvő Rász al-Ainból.

Irán mint Bassár el-Aszad szíriai elnök kulcsfontosságú szövetségese többször felajánlotta: közvetít a szíriai kurdok, valamint a damaszkuszi és az ankarai kormány között, hogy tárgyalásos úton oldják meg a szíriai-török határ biztonságának kérdését.

A török hadsereg és helyi szövetségese, a Szíriai Nemzeti Hadsereg (SNA) ellenzéki fegyveres csoport a Béke Forrása fedőnéven október 9-én indított hadműveletet Északkelet-Szíriában a Törökország által terrorszervezetként és nemzetbiztonsági fenyegetésként kezelt, Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milícia, valamint az Iszlám Állam dzsihadista terrorszervezet tagjai ellen. Az YPG, amelyet Ankara a törökországi kurd szakadár fegyveresek szövetségesének tart, az elmúlt években az Iszlám Állam elleni harcra hivatkozva kapott kiképzést és modern fegyvereket pártfogójától, az Egyesült Államoktól.

A címlapfotó illusztráció.