Kékre festett utakkal küzdenek a hőség ellen

 

Katarban akkora a forróság, hogy a fővárosban kék színűre festették az utakat és kültéri légkondicionálókat telepítettek a 46 fokos nyári hőség enyhítésére. Saad Al-Dosari katari mérnök szerint a sötét aszfalt hőmérséklete 20 fokkal magasabb, mint a tényleges hőmérséklet, mivel a fekete út vonzza és sugározza a hőt.

Tavaly a futballstadionokban kezdtek el légkondicionálókat használni a szurkolók és a játékosok hűtésére. Most a katari városokban a járdák mentén és a nyitott bevásárlóközpontokban helyeztek el kültéri légkondicionáló egységeket, hogy a hőmérséklet elviselhetőbb legyen az utcákon – írja a Daily Mail. Katar egy félsziget a Perzsa-öbölben, és a sivatagi éghajlat miatt különösen kitett a szélsőséges hőmérsékletnek. A Climates to travel adatai szerint alapvetően két fő évszak különböztethető meg az országban: a hidegebb, téli időszak decembertől februárig, míg a forró nyári időszak áprilistól októberig tart. Meleg, de nem túl szélsőséges átmeneti hónapnak nevezhető a március és a november.

Az eddigi legmagasabb hőmérsékletet 50,4 Celsius fok volt, amit Dohában mértek 2010. július 14-én.

Hideg vízzel működtetik a légkondicionálókat

Az öbölben a víz átlagos felszíni hőmérséklete 32,4 ° C. Nyáron gyakorlatilag nincs felhő vagy eső, így a tenger emelkedő hőmérséklete növeli a légköri páratartalmat. „Ezek a területek gyorsabban melegszenek fel, mint a világ többi része. Bizonyos városokban ezen felül városi hősziget-hatás és légszennyezés is előfordul” – mondta Jos Lelieveld, a németországi Max Planck Intézet légköri vegyésze.

A kültéri légkondicionáláshoz csővezetéken keresztül juttatnak el hűvös vizet a klímaegységhez, majd hűtőfúvókákon keresztül hideg levegőt pumpálnak a járdára.

Hossam Almeer, a Katari Számítástechnikai Kutatóintézet (QCRI) munkatársa hozzáteszi: a hűtés mértéke valódi hatást gyakorolhat az ország villamosenergia-fogyasztására, mivel a légkondicionálás a háztartások villamosenergia-felhasználásának csaknem 70 százalékát teszi ki.

Kék utakkal is kísérleteznek

Az ország fővárosában, Dohában a Közmunkaügyi Hatóság a város legnagyobb piaca melletti Abdullah Bin Jassim utcát kékre festette, így az aszfalt hőmérséklete 15-20 fokkal csökkenhet. A kék utak segítenek mérsékelni a hőmérsékletet, mivel a sötét színű aszfalt jobban elnyeli a nap hőjét, míg a világosabb visszaveri azt.

A tizennyolc hónapos kísérlet egy 250 méteres útszakaszon zajlik, melyet egy milliméter vastagon speciális hővisszaverő pigmentet tartalmazó kék bevonattal láttak el. A festék üres kerámia mikrogömböket is tartalmaz, amit az infravörös sugárzás visszatükrözésére terveztek. Saad Al-Dosari katari mérnök szerint a sötét aszfalt hőmérséklete 20 fokkal magasabb, mint a tényleges hőmérséklet, mivel a fekete út vonzza és sugározza a hőt.

A világ más városai is hasonló kísérleteket végeznek a szélsőséges hő miatt. A nyáron Los Angelesben például szürkésfehér bevonattal látták el az utakat, amelyek így öt fokkal hűvösebbek lettek, mint a fekete felületek.

A labdarúgó-világbajnokságot is télen rendezik

A FIFA a következő, 2022-es labdarúgó-vb-t november 21-től december 18-ig írta ki. A Katarban tapasztalható szélsőséges nyári időjárás miatt az esemény 1978 óta a legrövidebb világbajnokság lesz. Az európai labdarúgó-bajnokságokat szervező szövetségek tiltakoztak a katari téli vb ellen, de a FIFA akkori elnöke, Sepp Blatter – akit hűtlen kezelés miatt 2015-ben minden labdarúgással kapcsolatos tevékenységtől eltiltottak – a játékosok és a szurkolók egészségére való tekintettel nem volt hajlandó módosítani a dátumokat.

A FIFA jelenlegi elnöke, a Blattert váltó Gianni Infantino sem változtatott az előzetesen kijelölt időpontokon, sőt a napokban azt nyilatkozta, hogy „a 2022-es lesz a legszebb vb”.

Több megoldás is létezik a hőség enyhítésére

A Fast company azt írja: a városoknak számos lehetősége van arra, hogy felkészüljenek a szélsőséges hőségre. Az infrastruktúra megváltoztatásától (például napelemes és akkumulátoros „mikrohálózatokkal”, melyek folyamatosan fenntartják a légkondicionálást a hűtési központokban, még akkor is, ha a hőség miatt elmegy az áram) egészen az új hűtési technológiák, mint a geotermikus energia bevezetéséig.

Az oldal a leghasznosabb, könnyebben kivitelezhető megoldások között fák telepítését, valamint az útfelületetek, vagy az épületek tetejének világos színűre festését említi.

A címlapfotó illusztráció.