Újabb tévedés derült ki a híres Ivo Dzsima-i fotóval kapcsolatban

 

A második világháborús Ivo Dzsima-i győzelemről készült híres fotó újabb szereplőjéről derült ki, hogy tévesen azonosították – ismerte el az amerikai haditengerészet.

A Joe Rosenthal híres fotóján hat amerikai tengerészgyalogos az amerikai zászlót tartja magasba, hogy a Szuribacsi-hegy csúcsán kitűzze.

Az egyik katona személyazonosságát tavaly állapította meg három történész.

Kutatásukból kiderül, hogy míg korábban a haditengerészetnél úgy gondolták, Rene Gagnon őrvezető van a képen, valójában Harold Keller tizedes szerepel rajta.

A történészek több tucatnyi privát fotóval támasztották alá állításukat. A kérdés tisztázásába az amerikai szövetségi nyomozóirodát (FBI) is belevonták. A kutatás során előkerült bizonyítékok alapján végül a haditengerészet is elismerte, hogy Keller van a képen.

Rosenthal, az AP fotóriportere a fotók elkészítésekor nem jegyezte fel a zászlót tartók nevét. A katonákat csak később, a Roosevelt-kormány kérésére azonosították.

Az Ivo Dzsima-i Szuribacsi-hegynél 1945 februárjában és márciusában lezajlott csata végén készült fotón, amelyen a hat katona kitűzi az amerikai zászlót, korábban szintén tévesen azonosították John Bradley közlegényként az egyik katonát, aki valójában Harold Shultz őrvezető volt

A címlapfotó illusztráció.