Peter Handke többé nem válaszol újságírói kérdésekre

 

A 2019-es irodalmi Nobel-díjas Peter Handke osztrák író többé nem válaszol újságírói kérdésekre, miután kitüntetésének bejelentését követően újra heves támadások kereszttüzébe került korábbi kijelentései miatt.

(Fotó: MTI/AP/Francois Mori)

A Párizs közelében élő író szerdán tartott volna sajtótájékoztatót szülővárosában, a karintiai Griffenben, ám az eseményt lefújta. Handke kedd este vesztette el a türelmét, amikor a helyi politikusokkal szervezett találkozójának helyszínén újságírók várták, és a délszláv háborúval kapcsolatos nézeteiről kérdezték.

Mindenki olyan kérdéseket tesz fel nekem, mint maga, és egyikőjük sem tűnik olyannak, mint aki bármit is olvasott volna tőlem vagy ismerné a munkáimat!” – mondta dühödten Handke, az Ö1 osztrák közszolgálati rádió birtokában lévő hangfelvétel tanúsága szerint.

Író vagyok. Tolsztojt, Homéroszt, Cervantest szívtam magamba. Hagyjanak békén, és ne tegyenek fel nekem ilyen kérdéseket” – szögezte le az író, kizárva a további interjúk lehetőségét.

Handke 1999-ben került éles támadások kereszttűzébe, amikor ellenezte és később is élesen bírálta, hogy a NATO légicsapás-sorozatot indított Jugoszlávia ellen, hogy ezzel vessen véget Slobodan Milosevic elnök koszovói albánok elleni erőszakkampányának. Handke 2006-ban beszédet is mondott Milosevic temetésén, akit tragikus sorsú embernek nevezett.

Az osztrák író azzal is felháborodást keltett, hogy kijelentette, nem tartja népirtásnak a srebrenicai mészárlást, amikor az 1992–1995-ös boszniai háborúban a boszniai szerbek több mint nyolcezer férfit és fiút gyilkoltak meg, és szerinte Szarajevó ostromakor sem a szerbek gyilkoltak, hanem a bosnyákok, hogy a szerbekre foghassák a tetteket, és indokot szolgáltathassanak a nemzetközi közösség közbelépésére.

Handke kitüntetése a 2019-es Nobel-díjjal több balkáni országban is visszatetszést keltett.

A pristinai svéd nagykövetség épülete előtt hétfőn tüntetéssel tiltakoztak az író kitüntetése ellen.

A Srebrenicai Anyák nevű szervezet arra szólította fel a Nobel-bizottságot, hogy vonja vissza az osztrák írótól az elismerést.