Feszült a migrációs helyzet Bosznia-Hercegovinában

 

Feladták a bihácsiak, a polgármester ugyanis azt mondta, nem tudják tovább kezelni a migrációs válságot. Úgy érzik, a kormány és Brüsszel magára hagyta a várost, ezért a jövőben ők sem tesznek semmit a bevándorlás kezeléséért. Kedden kezdték el a hatóságok az utcákról táborokba szállítani a migránsokat, de kérdés, meddig lehet őket ott tartani – közölte az M1 Híradója.

Mintegy ezer, Bihács és környékén összegyűjtött bevándorlót kísért végig a rendőrség a településen. Közben többen is azt kiabálták, hogy „Allah Akbar”, vagyis Allah a legnagyobb. A térség vezetése még a hét elején döntött arról, hogy a migránsok nem maradhatnak a parkokban és az üres házakban, ezért átszállítják őket a városon kívüli táborba.

Nagy erőkkel vonultak ki a rendőrök

A rendőrök nagy erőkkel vonultak ki, majd több száz fős csoportokban kísértek át a migránsokat Vucjakra, az akció még szerdán is tartott.

Bihács környékén jelenleg mintegy hatezer migráns torlódik. A polgármester szerint ellátásukhoz eddig semmilyen külső támogatást nem kaptak, csak a település és a helyi vöröskereszt gondoskodott róluk. Suhret Fazlic bejelentette, betelt a pohár, drasztikus lépésekre van szükség. Hétfőtől így minden intézkedést megszüntetnek, és hagyják a már jelenleg is kezelhetetlen helyzetet tovább romlani.

Közben az infrastruktúra nélküli központban az átszállítások miatt két nap alatt megsokszorozódott a migránsok száma. Az eddigi 600–700 helyett már mintegy 2200-an vannak a sátortáborban. Ellátásuk már most nehézséget jelent. A segélyszervezetek eddig áramot és élelmiszert is biztosítottak, hétfőtől azonban nem csak élelmet, hanem az eddig lajtos kocsin érkező ivóvizet sem viszik majd számukra.

A helyzet komolyságát mutatja, hogy az önkéntesek már most aggódnak a migránsok hirtelen megnövekedett száma miatt, ugyanis úgy érzik, már az ő biztonságuk sem garantált. Az ellátás megvonása pedig kiszámíthatatlan következményekkel járhat.

További problémák is vannak

További problémák is vannak, a térség migránsválsággal foglalkozó munkacsoportja ugyanis azt sürgeti, hogy a Bihácson és Velika Kladusán jelenleg befogadóközpontként működő épületek tulajdonosai ne hosszabbítsák meg a hamarosan lejáró szerződésüket a Nemzetközi Migrációs Szervezettel. Jelenleg mintegy kétezer migráns további sorsa így bizonytalan, de naponta 150–200 új bevándorló is érkezik.

A Törökország felől erősödő nyomás már az egész Balkánon érezhető” – erről beszélt Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1-en. Úgy fogalmazott, a magyar határon vezető útvonalat sem felejtették el az embercsempészek.

A magyar hatóságok éppen ezért segítenek rendszeresen a balkáni országoknak az illegális migránsok feltartóztatásában. Szerdán reggel újabb rendőri kontingens indult Szerbiába, valamint Észak-Macedóniába. Az ORFK Határrendészeti Főosztályának vezetője az indulás előtt arról beszélt, az illegális migrációs útvonalak folyamatosan változnak, a bevándorlók pedig rendszeresen tesztelik a magyar határőrizeti rendszert is.

A címlapfotó illusztráció.