Valószínűleg rövid Brexit-haladékot kell kérnie a brit miniszterelnöknek

 


Valószínűleg rövid haladékot kell kérjen Boris Johnson brit miniszterelnök a Brexit-javaslat elfogadásához – mondta Gálik Zoltán, a Budapesti Corvinus Egyetem docense kedden az M1-en.

Hozzátette, a brit kormánynak nagyon kevés ideje van a Brexit október 31-re kitűzött időpontjáig. A kormány jövő héten szavaztatná meg a parlamenttel a Brexit-javaslatot, a közelgő uniós csúcson pedig egy kész nemzetközi jogi szerződést kellene elfogadnia az össze uniós tagállamnak. Az idő rövidsége miatt ez szinte lehetetlen – értékelt Gálik Zoltán.

Rámutatott arra, hogy a változtatások miatt zavaros a Brexit, éppen ezért az unió szerint „határok” kellenek a vámkérdésben, hiszen Nagy-Britannia már kettős vámrendszerről beszél, ami technikailag kipróbálatlan, de jogilag is komoly egyeztetésekkel járhat – fűzte hozzá.

A brit miniszterelnök időkérése kihathat a közelgő nagy-britanniai parlamenti választásokra és „komoly arcvesztéssel” is járhat, mivel Boris Johnson korábban azt nyilatkozta, Nagy-Britannia akkor is kilép október 31-én az unióból, ha ő meghal – mondta Gálik Zoltán.

A címlapfotó illusztráció.