II. Erzsébet is részt vett a 750 éves Westminster-apátság ünnepi ceremóniáján

 

(Fotó: EPA/facundo Arrizabalaga)

II. Erzsébet is részt vett kedden azon a ceremónián, amellyel a 750 éves Westminster-apátságot, Nagy-Britannia egyik legjelentősebb történelmi műemlékét, koronázó templomát ünnepelték kedden Londonban.

A kilencvenhárom éves királynőt Kamilla cornwalli hercegnő, a trónörökös Károly herceg felesége kísérte el a szertartásra, amelyen keresztény és más vallási vezetők is részt vettek.

John Hall, a Westminster-apátság esperese a szertartáson emlékeztetett arra, hogy az apátság és a templom továbbra is őrzi jelentőségét az istentisztelet és az emlékezés helyszíneként, szilárdan a hit mellett állva a nemzet, a nemzetközösség és a szélesebb világ szívében.

1066 óta a Westminsterben rendezték meg a brit uralkodók minden koronázását és 16 királyi esküvőt. A királynő és kilencvennyolc éves férje, Fülöp herceg is ott házasodott össze 1947-ben, és ott koronázták meg hat évvel később.

Az apátságot bencés barátok alapították 960 körül. A keddi szertartással a III. Henrik parancsára az 1245 és 1269 között francia ihletésű, korai gótikus stílusban elkészült templom felszentelésének 750. évfordulójára emlékeztek.

Az apátságban 17 uralkodó és több jelentős brit személyiség van eltemetve.