Folytatódnak a tüntetések és az összetűzések Katalóniában

 

Barcelonában a spanyol központi kormány képviselete előtt a függetlenségi vezetőket börtönnel sújtó ítélet ellen tiltakozók egy csoportja üdítős dobozokkal, petárdákkal, kövekkel dobálta az épületet őrző rohamrendőröket, és megpróbálták áttörni a védelmi kordont, de a hatóságok visszaszorították őket.

Carles Puigdemont emigráns volt katalán elnök a Katalónia függetleségét támogatók brüsszeli tüntetésén (Fotó: MTI/ EPA/ Olivier Hoslet)

A tömeg eredetileg az Ómnium Cultural és a Katalán Nemzetgyűlés (ANC) politikai civil szervezetek felhívására békés, gyertyás felvonulásra gyűlt össze. Később ugyanide hívta támogatóit a Katalán Védelmi Bizottságok (CDR) elnevezésű radikális csoport is.

Tüntetés zajlik Gironában is, szintén a kormányképviselet előtt, ahol sajtóbecslések szerint mintegy kilencezren vannak. Nap közben is folyamatosak voltak a különböző utcai megmozdulások, tiltakozók kisebb-nagyobb csoportjai több közút forgalmát korlátozták időszakosan Katalóniában, valamint vasúti sínekre vonulva tüntettek, így akadályozva a közlekedést.