Őrizetbe vettek több mint húsz szélsőségest Indonéziában

 

Pokolgépes és egyéb merényletekre készülő legalább 22 szélsőségest vettek őrizetbe Indonéziában annak a terrorellenes razziának a keretében, amelyet az igazságügyi és belbiztonsági miniszter elleni késeléses támadás nyomán indítottak a hatóságok – közölte az indonéz rendőrség szóvivője hétfői sajtótájékoztatóján.

Dedi Prasetyo szerint az indonéz rendőrség Densus 88 néven ismert terrorelhárító osztaga öngyilkos merényletek elkövetéséhez házilag készített csőbombákat, robbanószerek gyártásához szükséges vegyszereket, légfegyvereket, késeket, a tervezett támadásokkal kapcsolatos dokumentumokat, dzsihadista propagandát tartalmazó könyveket, illetve laptopokat és telefonokat foglalt le.

Mint mondta, a rendőrség az Iszlám Állam terrorszervezet helyi ága, a Jama’ah Anshorut Daulah (JAD) tagjai ellen indított hajtóvadászatot.

Múlt csütörtökön egy támadó fényes nappal megkéselte Wiranto indonéziai igazságügyi és belbiztonsági minisztert, a helyi rendőrfőnököt és egy harmadik férfit is a jávai Banten tartományban, Pandeglang városban. A késsel hadonászó férfi akkor támadt rá a miniszterre, amikor kiszállt a gépkocsijából. Kétszer hasba szúrta. Wirantót jelenleg is egy jakartai katonai kórházban ápolják.

A helyszínen tartózkodó rendőrök leteperték a támadót a földre, és elfogták. Feleségét is őrizetbe vették. Úgy tudni, mindketten a JAD tagjai.

A 72 éves Wiranto, volt hadseregparancsnok 2016 óta vezette az igazságügyi és belbiztonsági tárcát Joko Widodo államfő kormányában. A nyugalmazott tábornok indulni akart a 2014-ben elnökválasztáson, majd elállt a szándékától, és Widodo mögé sorakozott fel, akit október 20-án iktatnak be újabb öt évre az államfői tisztségbe.

Widodo terrorcselekménynek nevezte a történteket, s utasítást adott a Wiranto elleni támadásért felelős szélsőségesek elfogására.

A címlapfotó illusztráció.