Magyarország megduplázta a Türk Tanács országaival folytatott kereskedelmét

 

Az elmúlt tíz évben Magyarország megduplázta a Türk Tanács országaival folytatott kereskedelmét, amely ma már 4 milliárd dollárt tesz ki – nyilatkozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a közmédiának hétfőn Bakuban, ahol részt vett a Türk Tanács külügyminiszteri ülésén, egy üzleti fórumon, és több kétoldalú megbeszélést is folytatott.

Bagdad Amrejev, a Türk Tanács főtitkára,  Elmar Mammadyarov azeri külügyminiszter, Kajrat Abdrakmanov kaza, Chingiz Ajdarbekov kirgiz, Mevlüt Cavusoglu török, Abdulaziz Kamilov üzbég és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Türk Tanács 7. Külügyminiszteri Tanácsának résztvevői Bakuban 2019. október 14-én (Fotó: MTI/KKM/Burger Zsolt)

Közölte: annak érdekében, hogy Magyarország és a Türk Tanács együttműködése tovább fejlődjön, 577 millió eurónyi hitelkeretet nyitottak az Eximbanknál a szervezet országaival folytatott vállalatközi együttműködés finanszírozására.

A modern gyógyszeripar, az egészségipar, a vízgazdálkodás, valamint a logisztika és az építőipar az a terület, ahol a magyar vállalatok egyre több piaci lehetőséghez jutnak, egyre több sikert tudnak aratni ezekben a gyorsan fejlődő gazdaságokban – mondta Szijjártó Péter.

Fontosnak nevezte az emberek közötti kapcsolatok fejlesztését is, jelezte: jelenleg 705 ösztöndíjas hallgató tanul magyarországi egyetemeken a Türk Tanács országaiból.

A külgazdasági és külügyminiszter felidézte, hogy nemrégiben nyitották meg Budapesten a Türk Tanács európai képviseletét, ezzel egy újabb jelentős nemzetközi szervezet európai bázisává tették a magyar fővárost.

Hétfőn pedig „még eggyel tovább lépett az együttműködésünk”, hiszen a Türk Kultúra és Hagyomány Alapítványa is a megfigyelők közé fogadta Magyarországot – tette hozzá, hangsúlyozva, hogy így tovább erősödhet a kulturális együttműködés.

Emlékeztetett, Magyarország 2010-ben indította el a keleti nyitás politikáját, mert már akkor is egyértelmű volt, hogy a nagy világgazdasági változás tempóját legalább annyira diktálják Keletről, mint Nyugatról.

Helyes döntés volt kiegyensúlyozott politikai együttműködésre törekedni, mert a kölcsönös tiszteleten alapuló kapcsolatok megteremtik a lehetőségét annak, hogy a magyar vállalatok minél több üzleti lehetőséghez jussanak a keletre eső gazdaságokban – mondta a miniszter.

Szijjártó Péter Bakuban kétoldalú megbeszélést folytatott Elmar Mammadyarov azeri, Kamilov Abdulaziz üzbég és Mukhtar Tileuberdi kazah külügyminiszterrel.

A Türk Tanácsnak tagja Törökország, Azerbajdzsán, Kazahsztán, Kirgizisztán. Magyarországnak megfigyelői státusza van a szervezetben.