Több mint százezren menekültek el a szíriai összecsapások miatt

 

Százharmincezernél is többen kényszerültek otthonuk elhagyására Szíria északkeleti részén a török hadsereg és a velük szövetséges milíciák által a héten indított offenzíva miatt – jelentette be az ENSZ Humanitárius Ügyeket Koordináló Hivatala (OCHA) vasárnap.

Az OCHA szerint elsősorban a török határhoz közeli Tel Ábjad és Rász el-Ajn településekről menekülnek az emberek, becslések szerint pedig további mintegy 400 ezer civil szorul segítségre az összecsapások miatt.

Ugyanekkor a Szíriai Demokratikus Erők kurd vezetésű ernyőszervezet vasárnap azt közölte, hogy a török hadsereg ágyúzása következtében sokan megszöktek az észak-szíriai Ajn Íszában lévő táborból, ahol az Iszlám Állam terrorszervezet családtagjait őrzik.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja értesülései szerint a táborban káosz uralkodik.

A kurd hatóságok leszögezték, hogy a központ ágyúzása a terroristák támogatását jelenti.

A héten korábban már öt terrorista megszökött az ugyancsak kurd ellenőrzés alatt álló Kamisli börtönéből, miután a török hadsereg ágyútűz alá vette a várost.

Ankara és helyi szövetségese, a Szíriai Nemzeti Hadsereg ellenzéki fegyveres csoport szerdán indította a Béke Forrása fedőnevű offenzíváját Északkelet-Szíriában a Törökország által terrorszervezetnek minősített, Népvédelmi Egységek kurd milícia, valamint az Iszlám Állam dzsihadista terrorszervezet ellen. Az offenzíva deklarált célja az, hogy elhárítsa a Törökország déli határát Ankara szerint fenyegető terrorveszélyt és egy biztonsági övezetet létrehozva szavatolja a Törökországban tartózkodó szíriai menekültek hazatérését.

Az offenzívának már több tucat halálos áldozata van, köztük civilek is.

A címlapfotó illusztráció.