Egyre többen állnak embercsempésznek Boszniában

 

Sokan a gyors pénzkereseti lehetőséget látják a migránsok illegális utaztatásában. A héten több csoportot is elfogtak: most például nők próbáltak bevándorlókat átvinni Horvátországba autójuk csomagtartójában. A csempészek egy-egy útért milliós összegeket kérnek, sokan ezért inkább egyedül vágnak neki a veszélyes útnak. Csak idén tízezer határátlépést akadályoztak meg a horvát határőrök – hangzott el az M1 Híradójában.

Egy autó hátsó ülésén próbálták átcsempészni a migránsokat a Bosznia-Hercegovina és Horvátország közti hivatalos határátkelőn. Az elmúlt héten több hasonló próbálkozás is volt.

Az egyik esetben a hátsó ülésre fektették és takaróval letakarták a migránst, a másik alkalommal pedig az autó csomagtartójába fektettek két határsértőt” – mondta Daniel Trivunic határrendészeti parancsnok helyettes.

Sokkal többen próbálkoznak a zöldhatáron. Helyiek és külföldiek is részt vesznek az embercsempészetben, mert gyors pénzkereseti lehetőséget látnak benne.

Horvátországba akartak migránsokat átcsempészni, de lebuktak

A járőröző rendőrök két migránst találtak egy boszniai autó csomagtartójában. A jármű bihácsi utasai azzal védekeztek: nem tudták, hogy ez bűncselekmény, csak segíteni akartak. A bosnyák törvények szerint nem csak az embercsempészet, hanem a migránsok bújtatása is súlyos bűncselekménynek számít, amelyekért akár 20 év börtönbüntetést is kiszabhatnak.

Minden ilyen ügy kivizsgálása nagyon összetett, mivel a bűncselekmény résztvevői nem boszniai állampolgárok, nem beszélik a nyelvünket, nincsenek személyi okmányaik, ami megnehezíti az azonosításukat – mondta Boris Grubesic, az ügyészség szóvivője.

Szakemberek szerint az embercsempészek bűnözők, akik másfajta bűncselekményeket is elkövetnek. Minden lehetőséget megragadnak, amit csak tudnak, legyen az akár autólopás, kábítószer-csempészet, vagy prostitúció.

Az embercsempészet egy jól szervezett üzlet, amelyben nagy pénzek mozognak

A Bihácsban várakozó migránsok is arról beszéltek, hogy az embercsempészet egy jól szervezett üzlet, amelyben nagy pénzek mozognak. Több illegális bevándorló is azt állítja, azért nem ment még tovább Nyugat-Európa felé, mert nem tud fizetni az embercsempészeknek.

Háromezer eurót fizettem a horvát összekötőnek, hogy vigyen el Olaszországba, de elfogott a rendőrség, mindenünket elvették és visszatoloncoltak Boszniába” – mondta az egyik migráns.

„Adsz a sofőrnek háromezer eurót és már mehetsz is, de nekem nincs ennyi pénzem” – panaszolta egy pakisztáni férfi.

Azok a migránsok, akiknek nincs pénze, egyedül próbálkoznak az illegális határátlépéssel

Az utóbbi időben többször is előfordult, hogy a migránsok a terminálon, ahol a teherautók várakoznak, felvágták a ponyvát, és elrejtőztek a rakomány közé, de volt, hogy a motorházba bújtak el vagy az alvázba kapaszkodva próbáltak átjutni a határon – mondta Daniel Trivunic.

Már több mint tízezer illegális határátlépést akadályoztak meg a bosnyák határőrök az idén, de így is majdnem harmincezer migráns érkezett a balkáni országba. Sokan ott is rekedtek, ugyanis a horvát hatóságok megerősítették a határvédelmet.

Becslések szerint jelenleg mintegy nyolcezer migráns van Bosznia-Hercegovinában.

 

A címlapfotó illusztráció.