A Jog és Igazságosság párt fölényes győzelmét várják Lengyelországban

 

Még az előző, 2015-ös választási sikernél is nagyobb arányú győzelmet arathat a Jog és Igazságosság párt a mai, lengyel parlamenti választásokon, legalább is ezt jósolják a közvélemény-kutatások és az előválasztás.

Ha a jóslatok beválnak, a lengyel kormánypárt abszolút többséget szerezhet, és koalíciós kényszer nélkül folytathatja a kormányzást. A szejm 460 képviselőjét, valamint a felsőház, a szenátus 100 tagját választják meg ma Lengyelországban.

Magyar szempontból az a legfontosabb kérdés, hogy megmarad-e az a szuverenitás párti, a nemzetek Európa-eszméjéből, a saját politikáját lederiváló kormányzati akarat, amely meghatározza a Jog és Igazságosság pártját, illetve fő külügyi irányvonalait. Marad-e a visegrádi négyek együttműködésének a fenntartása, bővítése, mint prioritás, vagy megint a weimari háromszög, tehát a német, francia, lengyel együttműködés kerül terítékre, amint azt várhatnánk, hogyha a polgári platform adná a miniszterelnököt” – mondta Rosonczy-Kovács Mihály, a Nézőpont Intézet elemzője.

A Jog és Igazságosság (PiS) párton kívül három vagy négy ellenzéki tömörülés juthat be, közülük a legmagasabb támogatottságot az úgynevezett Polgári Koalíció (KO) élvezi, amelyet a 2015-ig kormányzó jobbközép Polgári Platform (PO), a balliberális Modern (Nowoczesna) és a Zöldek részvételével alakítottak meg. A felsőház esetében is a PiS kisebb-nagyobb fölényét jelzik a felmérések.

Lengyelországban négyévente tartanak parlamenti választásokat. Idén a megfigyelők az erőteljes társadalmi megosztottság és az intenzív választási kampány ösztönző hatása miatt aránylag magas, akár az 55–60 százalékot is megközelítő részvételt tartanak lehetségesnek.

További információt a lengyel parlamenti választásról itt talál.