Több mint kétszáz ember érkezett Görögországba az elmúlt napban

 

Több mint 240 migráns kelt át Törökországból Görögországba péntek óta – közölték a görög és az európai uniós hatóságok szombaton.

Athéni tisztségviselők attól tartanak, hogy Törökország szíriai offenzívája következtében migránsok újabb áradata indulhat meg Európa felé.

A görög parti őrség Alexandrúpoli kikötője közelében szombatra virradóra 45 emberre bukkant, akik a néhány kilométerre található török partoktól indultak útnak.

A görög parti őrség és az Európai Unió határvédelmi ügynöksége (Frontex) 196 migránst vett fel hajóira előző nap az égei-tengeri görög szigetek közelében. A szigeteken található regisztrációs központokba szállították őket, ahol jelenleg összesen több mint 32 ezren várnak menedékkérelmük elbírálására. A parti őrség úgy tudja, hogy négy feltételezett embercsempész is a felvett migránsok között volt.

Georgisz Kumucakosz migrációs ügyekért felelős belügyminiszter-helyettes pénteken figyelmeztetett, hogy „a szíriai török katonai offenzíva újabb menekülthullámhoz vezethet”.

Az előző menekülthullám csúcsán, 2015-2016-ban több mint egymillióan érkeztek Görögországba. Többségük nyugat-európai országokba akart eljutni.

A címlapfotó illusztráció.