Felmászott a repülő tetejére egy klímatüntető, és rettegett, hogy leesik

 

Pár órára megbénult az egyik londoni repülőtér forgalma, miután egy klímaellenes tüntető felmászott egy repülőgép tetejére.

Az akciót az Extinction Rebellion nemzetközi környezetvédő kampánycsoport szervezte, amely Európa-szerte hasonló megmozdulásokat indított – számolt be a Newsweek.

Korábbi közleményük szerint nemcsak az éghajlatváltozás megállításáért, hanem a biológiai sokféleség csökkenésnek – állat- és növényfajok kihalásának – feltartóztatásáért is küzdenek, és nem csupán tüntetésekkel, hanem a békés polgári engedetlenség eszközével.

Beszámolójuk szerint Londonban október 19-ig folytatják megmozdulásaikat. Ennek része volt a csütörtöki tiltakozás a London City repülőtéren.

James Brown ír bronzérmes paralimpikon látássérülése miatt a többi utasnál korábban szállhatott fel a British Airways utasszállítóra. Az nem derült ki, hogy sikerült kimásznia és feljutnia a gép tetejére. Az akciót viszont élőben közvetítette a közösségimédia-oldalán keresztül.

„Ez mind a klímaváltozás és az ökológiai krízis miatt van. Azért tüntetünk, mert a kormány nem tesz eleget a klímaváltozás és az ökológiai válság kezeléséért. Klímavészhelyzetet hirdetnek, és nem tesznek semmit, sőt, inkább pont az ellenkezőjét teszik ” – írta Facebook-oldalán.

Elmondta, hogy nagyon félt a gép tetején, mivel tériszonya van. Végül tűzoltók szedték le, majd a biztonságiak letartóztatták.