Késelés történt Manchesterben – három ember megsérült

 

Három ember megsebesült egy késeléses incidensben pénteken Manchester belvárosában. A gyanúsítottat terrorcselekmény kísérletének gyanújával vették őrizetbe.

Cikkünk frissült.

A rendőrség közlése szerint az incidens az Arndale Centre bevásárlóközpontban történt. Az épületet kiürítették és pénteken valószínűleg már nem is nyitják ki.

Az első jelentés négy sérültről szólt, a nem sokkal későbbi második beszámoló öt sebesültről szólt, de a manchesteri rendőrség péntek délutáni legfrissebb tájékoztatása szerint három embert – két nőt és egy férfit – vittek kórházba szúrt sebekkel, állapotuk stabil.

Egy nőt a helyszínen láttak el a mentők, de ő nem késelésből eredő sérülést szenvedett. A rendőrség nem részletezte, hogy esetében milyen sebesülésről van szó, csak annyit közölt, hogy az illető nem szorult kórházi ellátásra. Az incidensnek nincs halálos áldozata.

A manchesteri rendőrség pénteken kora délután közölte, hogy egy negyvenes éveiben járó férfit vettek őrizetbe a támadás gyanújával, kihallgatása megkezdődött. A férfit először személyek ellen irányuló súlyos erőszakcselekménnyel gyanúsították.

Russ Jackson, a manchesteri rendőrség főparancsnok-helyettese késő délutáni tájékoztatójában azonban közölte, hogy az őrizetest immár terrorcselekmény előkészítése, illetve elkövetésére tett kísérlet gyanújával tartják fogva.

(Fotó: EPA/Stinger)

— The Telegraph (@Telegraph) October 11, 2019

A gyanúsítottat a rendőrök elektromos sokkolóval ártalmatlanná tették, majd őrizetbe vették.

A közleményben nem szerepel, hogy az esetnek köze lenne a terrorizmushoz, de a rendőrség szóvivője szerint a vizsgálatot az incidens helyszínéből és jellegéből adódóan az északnyugat-angliai terrorelhárító rendőrségi szolgálat irányítja.

A későbbi rendőrségi közleményekben ez a részlet már nem szerepel, és a szóvivő is hangsúlyozta: a hatóságok nyitott kérdésként kezelik, hogy a támadót milyen indítékok vezérelték. A médiafelületeken megjelent fotók egy földön fekvő, megbilincselt férfit mutatnak, akire egy rendőr elektromos sokkolót szegez.

Az eddigi legsúlyosabb manchesteri terrortámadás 2017. május 22-én, Ariana Grande amerikai popénekesnő koncertje után történt az észak-angliai nagyváros 21 ezer fős rendezvénycsarnokában, a Manchester Arenában, ahol egy öngyilkos merénylő nagy erejű pokolgépet robbantott fel az előadásról távozó tömeg közepén.

A merényletben 22-en meghaltak, köztük hét gyermek. A legfiatalabb áldozat egy nyolcéves kislány volt.
A sebesültek számáról máig sincs pontos adat, de a Scotland Yard becslése szerint valószínűleg meghaladta a nyolcszázat.

A címlapfotó illusztráció.