A korábbiaknál is hevesebb zavargások voltak szerdán Ecuadorban

 

A korábbiaknál is hevesebb zavargások voltak szerdán Ecuadorban a kormány megszorító intézkedései ellen, az aktivisták és a biztonsági erők összecsapásaiban legalább öten vesztették életüket – közölte csütörtökön a dél-amerikai állam emberi jogi megbízottja a Twitteren.

Tüntetés Ecuador fővárosában, Quitóban – (Fotó:EPA/Paolo Aguilar)

Cikkünk frissült.

Az ecuadori őslakos népek szervezete (CONAIE) „brutális és aránytalan elnyomással” vádolta Lenín Moreno elnök kormányát. A quitói zavargásokban életét vesztette Inocencio Tucumbi őslakos vezető is, aki a tüntetések szétkergetésekor kapott halálos fejsebet.

Az El Comercio helyi lap szerint az őslakos tüntetők nyolc rendőrt ejtettek túszul – hét férfit és egy nőt – a főváros egyik művelődési házának területén, és szabadon engedésükért cserébe azt követelik a biztonsági erők parancsnokaitól, hogy hagyjanak fel az aktivisták gyülekezési helyéül szolgáló épület blokádjával, és engedjék a tüntetőket a parlament épületéhez vonulni.

A fővárosban, Quitóban az üres kormányzati épületek környékén több ezer erőszakos tüntető kövekkel dobálta a rohamrendőröket, akik viszont könnygázzal próbálták meg szétoszlatni a tömeget. A randalírozók megpróbáltak eljutni a kormány székházához, a Carondelet-palotához, de nem sikerült nekik, mert azt a rendőrség nagy erőkkel védi.

A vöröskereszt bejelentette, hogy a veszélyes körzetekben felfüggeszti a mentőszolgáltatást. A napokban több mentőorvost és ápolót is támadás ért. A fővárosinál békésebb, de szintén több ezer fős tüntetés volt Guayaquil tengerparti városban.

Lenín Moreno elnök és kormánya szerdán visszaköltözött Quitóba, mindössze egy napig volt a székhelyük Guayaquilben. A vezetés az egyre erőszakosabbá váló tüntetések miatt menekült a tengerparti városba.

Az elnök szerdán közölte, hogy tárgyal az elégedetlenkedőkkel, de miután több csoportra oszlanak, ez nem könnyű. A politikai válság egyelőre szemmel láthatóan nem csillapodik.

Kedd este Moreno éjszakai kijárási tilalmat rendelt el azokban a kerületekben szerte az országban, amelyek „stratégiai jelentőségűek”, miután kormányellenes tüntetők rövid időre behatoltak a törvényhozás – akkor már üres – épületébe is. Az éjszakai kijárási tilalom párhuzamosan van érvényben a múlt héten kihirdetett 30 napos szükségállapottal.

A politikai válság a múlt héten kezdődött Ecuadorban annak hatására, hogy a kormány egy sor megszorító intézkedést jelentett be, köztük az üzemanyagár-támogatás megszüntetését. Ez utóbbi intézkedés hatására 120 százalékkal megemelkedtek az üzemanyagárak.