Aggasztóan elszaporodtak az orrszarvúak elleni támadások Botswanában

 

Aggasztóan elszaporodtak az orrszarvúak elleni támadások Botswanában, a vadorzók a kihalás fenyegette állatoknak menedéket adó országot szemelhették ki új célpontjuknak – jelentette be szerdán Alice Mmolawa környezetvédelmi miniszter.

Keskenyszájú orrszarvú (Fotó: AFP)

A hatóságok adatai szerint az elmúlt hat hónapban kilenc orrszarvú esett vadorzók áldozatául, ami példátlan az Afrika déli részén fekvő országban. Botswanában 2016-ban mindössze egyetlen rinocéroszt ejtettek el orvvadászok, 2017-ben pedig egyet sem.

A 400 orrszarvúnak otthont adó Botswana a szigorú fellépés eredményeként olyan biztonságossá vált az állatok számára az elmúlt években, hogy más, a vadorzás által erősen sújtott afrikai országok megkezdték saját állományuk átköltöztetését. Csak a Dél-afrikai Köztárságban 318 orrszarvút ejtettek el vadorzók 2019 első hat hónapjában.

A botswanai hatóságokat különösen aggasztja, hogy míg korábban havonta öltek meg egy-egy orrszarvút a vadorzók, a két legutóbbi elejtés között már egy hét sem telt el.

Ha a vadorzás ebben az ütemben folytatódik, két-három év múlva már nem lesz orrszarvú Botswanában, főleg keskenyszájú nem” – mondta Mmadi Reuben, a nemzeti parkokban élő orrszarvúak védelméért felelős minisztériumi tisztségviselő.

„Úgy tűnik, hogy a vadorzók figyelme Botswana felé fordult” – mondta a miniszter, Alice Mmolawa.

A botswanai rinocéroszok az Okavango folyó mentén, főleg a folyó deltavidékén élnek.

Az orrszarvúakat tülkükért vadásszák, amelynek mágikus hatást tulajdonítanak a Távol-Keleten.