Washington újabb 98 millió dollárral segíti a venezuelai ellenzéket

 

Washington újabb 98 millió dollárral (30 milliárd forint) segíti a venezuelai nem-kormányzati szerveket és a Juan Guaidó ellenzéki vezető irányította parlamentet – jelentette be az Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Hivatala (USAID) kedden Washingtonban.

A washingtoni bejelentés szerint az összeget venezuelai nem-kormányzati szervezetek közép-, és hosszú távú projektjeire adják, de egy kisebb részét közvetlenül a venezuelai nemzetgyűlésnek utalják.

Sem az amerikai tisztségviselők, sem Carlos Vecchio nem részletezte a támogatás részleteit, illetve azokat a programokat, amelyekre a pénzt költik. Az aláírási ceremónián levetített rövid videón azonban Guaidó azt közölte: a segítség lehetővé teszi neki és közvetlen munkatársainak, hogy hatékonyabban lépjenek fel Venezuelában és az országon kívül az emberi jogok védelme és a szabad választások elérése érdekében, illetve a cenzúra és a félrevezető információk terjesztése ellen.

Guaidót az Egyesült Államok és több mint 50 ország ismeri el Venezuela ideiglenes elnökének, azt hangoztatva, hogy Nicolás Maduro elnök választási csalások révén maradt a hatalomban. Az Egyesült Államok azóta folyamatosan bírálja a dél-amerikai ország vezetését, és többször is szigorú szankciókat foganatosított Maduro és közvetlen munkatársai ellen is.

Juan Guaidót a Maduro-rendszer és szövetségesei az Egyesült Államok bábjának nevezik.

Az amerikai Nemzetközi Fejlesztési Hivatal korábban már több mint 560 millió dollárnyi humanitárius segítséget adott a Venezuelából elmenekült és átmenetileg a környező országokban élő, mintegy 4 millió venezuelainak.

A címlapfotó illusztráció.