Többen életüket vesztették az újabb iraki tüntetéseken

 

Legkevesebb nyolcan meghaltak és huszonöten megsebesültek vasárnap a kormányellenes megmozdulások hatodik napján Bagdadban, a biztonsági erők és tüntetők összecsapásaiban – közölték rendőrségi és egészségügyi források.

Az újabb összecsapások a Szadrváros nevű keleti kerületben zajlottak, ahol tüntetők százai próbáltak meg áttörni egy biztonsági úttorlaszon, hogy Bagdad központjában lévő Tahrír térre jussanak. A biztonsági erők az odavezető utakat páncélozott járművekkel zárták le már négy kilométeres távolságra.

A Reuters hírügynökség az iraki hatóságokra hivatkozva közölte, hogy a rendőrség és a hadsereg éles lőszert, illetve könnygázt alkalmazott Szadrváros két pontján is tömegoszlatásra.

Az AP amerikai hírügynökség korábban közölte, hogy egy rövid viszonylagos nyugalmat követően iraki katonák Szadrváros kerületben csaknem háromszáz tüntetőre adtak le lövéseket. A hírügynökség szerint a katonák a tiltakozók feje fölé céloztak.

Szaad Maán vezérőrnagy, az iraki belügyminisztérium szóvivője beszámolt arról, hogy legalább 104 ember vesztette életét és 6107-en megsebesültek az október eleje óta tartó országos tüntetéssorozaton. A szóvivő szerint a biztonsági erők nyolc tagja is a halottak között van. A több mint hatezer sebesültből pedig 1241-en a rendvédelmi szervek tagjai.

Maán tájékoztatása még nem tért ki az újabb áldozatokra. Ádil Abdel Mahdi iraki miniszterelnök szombat este felszólította a tüntetőket, vessenek véget a tiltakozó akcióknak, s találkozóra hívta a képviselőiket, hogy meghallgassa követeléseiket. Hangsúlyozta: utasítást adott a biztonsági erőknek, hogy ne használjanak éles lőszert, kivéve önvédelemre.